Za vaši a naši svobodu. Divadlo Continuo protestuje proti okupaci Československa

Divadlo Continuo se v nové hře Poledne vrací k událostem 25. srpna 1968, kdy „osm statečných“ na moskevském Rudém náměstí protestovalo proti okupaci Československa. Autory inspirovala především stejnojmenná kniha spisovatelky Natalie Gorbaněvské, jež byla jednou z protestujících, kteří byli za svou odvahu režimem tvrdě pronásledováni. Představení bylo nejprve uvedeno na domovské scéně souboru v jihočeských Malovicích, pražská premiéra se koná 22. a 23. března v prostoru La Fabrika.

Čtyři dny po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy se na Rudém náměstí sešlo osm lidí včetně Gorbaněvské, která přišla s kočárkem, v němž měla tříměsíčního syna. „V peřince měl chlapeček přibalený ručně psaný transparent s nápisem Za vaši a naši svobodu,“ připomíná produkční divadla Zuzana Bednarčiková.

Za trest do léčebny

Vedle Gorbaněvské skupinu „osmi statečných“ tvořili lingvista Konstantin Babickij, básník Vadim Delone, dělník Vladimir Dremljuga, anglista Viktor Fajnberg, fyzik Pavel Litvinov a lingvistka Larisa Bogorazová. Až na náměstí se k nim připojila mladá Taťjana Bajevová.

Hra Poledne připomíná protest z Rudého náměstí (zdroj: ČT24)

Demonstranti roztáhli transparenty ve chvíli, kdy hodiny na Spasské věži odbily poledne. Protest během několika minut rozehnali agenti KGB, jeho účastníky zatkli. Následovaly výslechy, soudy, vězení, vyhnanství, pracovní tábory a umístění v psychiatrických léčebnách.

Gorbaněvská byla zatčena po více než roce, před tím informovala zahraniční média o procesu a napsala o něm knihu Poledne. Po soudu skončila v psychiatrické léčebně pro údajnou schizofrenii, diagnózu tehdejší Brežněvův režim označil jako „blud reformismu“. Po propuštění emigrovala v roce 1975 do Paříže, kde žila do smrti v roce 2013.

Divadlo dokumentární i fyzické

„Inscenace, kterou jsme připravili na základě její poezie a života, v sobě spojuje dokumentární divadlo vyprávějící o událostech, které následovaly po demonstraci 25. srpna 1968, a výtvarné fyzické divadlo neodbytných obrazů inspirovaných poezií Natalie Gorbaněvské, Vadima Deloneho a dalších básníků sovětského disentu šedesátých a sedmdesátých let,“ řekl umělecký vedoucí souboru Pavel Štourač.

Konkrétní impuls pro vznik inscenace přišel v roce 2013. „Kdy 25. srpna na 45. výročí těch událostí, které se odehrály v roce 1968, si žijící pamětníci demonstrace na Rudém náměstí udělali tichou vzpomínku. Stalo se to samé co před pětačtyřiceti lety. Byli zatčeni,“ říká Pavel Štourač. „Ty věci se bohužel opakují a jsou znova aktuální,“ dodává.

Příprava představení Poledne zahrnovala studium dokumentů a konzultace s českými i zahraničními historiky, včetně rozhovorů s žijícími účastníky demonstrace, jejich dětmi a se členy tehdejšího sovětského disentu. S divadelníky spolupracovali novináři Libor Dvořák a Jana Klusáková, historik Adam Hradilek, výpověď poskytl i syn Gorbaněvské Jaroslav.

Divadlo Continuo tvoří na usedlosti Švestkový Dvůr v Malovicích u Netolic na Prachaticku. Kombinuje pohyb, tanec a fyzické herectví s postupy loutkového divadla, živou hudbou a výraznou výtvarnou stylizací.

V roce 2015 Continuo ve svém malovickém sídle otevřelo kulturní a pedagogické centrum, které vzniklo přestavbou budov historické hospodářské usedlosti. Do širšího povědomí se divadlo zapsalo také projekty Kratochvílení na jihočeském zámku Kratochvíle.