„Zázračná hmota“ přinesla revoluci v designu. Technické muzeum objevilo Kouzlo bakelitu

Pestré a bohaté využití kdysi nejrozšířenějšího plastu představuje nová výstava v Národním technickém muzeu v Praze (NTM) nazvaná prostě Kouzlo bakelitu. Zájemci si od středy budou moci prohlédnout na tři stovky bakelitových telefonů, fotoaparátů, spotřebičů pro domácnost, hraček a dalších výrobků.

„Najdeme mezi nimi i doklady vývoje a milníky československého a světového designu. Například oblíbený radiopřijímač Talisman, žehličku ETA 211 či fotoaparáty Kodak Baby Brownie a Bantam. Lisování bakelitu do forem totiž umožnilo realizovat tvarově odvážné návrhy průmyslových designérů,“ zve návštěvníky autor výstavy Ladislav Klíma.

Nejprve košické čaro

Předměty pocházejí ze sbírek Slovenského technického muzea v Košicích i od soukromých sběratelů. Košické muzeum expozici loni připravilo pod názvem Čaro bakelitu (Kouzlo bakelitu) k 70. výročí od svého vzniku a zároveň ke 110. výročí od chvíle, co bakelit spatřil světlo světa. 

Jeho název je odvozen od chemika belgického původu Lea Hendrika Baekelanda, který v USA syntetizoval fenolformaldehydový polykondenzát (živici). V roce 1909 si nový materiál nechal patentovat.

Národní technické muzeum představuje Kouzlo bakelitu (zdroj: ČT24)

Tento první průmyslově vyráběný syntetický polymer odstartoval vstup plastů do průmyslu i běžného života, vyráběly se z něj i vypínače, zásuvky, kliky či lampy. „Bakelit byl považován za zázračnou hmotu. Byl to první průmyslově vyráběný plast a jeho vlastnosti jako měkkost dovolily designérům vytvářet úplně nové formy,“ říká Ladislav Klíma.

Materiál tisíce použití

Další výročí, které bylo důvodem k loňské premiéře výstavy Čaro bakelitu, se vztahuje k roku 1917. Tehdy totiž získala bratislavská továrna Gummon licenci na výrobu fenolformaldehydové pryskyřice pod názvem futurit.

O rok později vzniklo Československo a stalo se jedním z průkopnických výrobců nového „materiálu tisíce použití“, jak zněl americký slogan z 20. let. Po roce 1927, kdy vypršely patenty, našel tvárný, výborně izolující a vůči teplu odolný materiál univerzální uplatnění.

„Bakelit byl na svou dobu revoluční materiál, který nastartoval novou éru výroby plastů, která trvá až dodnes,“ hodnotí význam umělé hmoty Ladislav Klíma. Výstava Kouzlo bakelitu v pražském Národním technickém muzeu na Letné potrvá až do začátku září.

Expozice je první akcí v rámci projektu Made in Czechoslovakia – aneb průmysl, který dobyl svět, kterým si NTM připomíná 100. výročí založení republiky. Podle generálního ředitele Karla Ksandra půjde o cyklus několika akcí. Nejbližší bude výstava Splněné sny aneb Odvěká touha létat, která od konce března v Centru stavitelského dědictví Plasy představí nesnadnou cestu k létání v československé historii.