New York se brzy dočká nové dominanty. Budovu tvoří jen stovky propletených schodišť

New York se už brzy dočká nové dominanty. Britský architekt a designér Thomas Heartherwick na západním Manhattanu dokončuje svůj dosud největší projekt. Rozsáhlý systém schodišť bude fungovat jako vyhlídková věž a střed nové komerční a rezidenční čtvrti. Stavba už má plnou výšku 46 metrů a první návštěvníci se po ní projdou začátkem příštího roku. Nachodit mohou až 2500 schodů.

Netypická stavba, kterou tvoří 154 propletených schodišť a 80 odpočívadel v měděné barvě, připomíná včelí plástve a nese mnohoznačný název Vessel, tedy Plavidlo či Nádoba. Na první pohled skutečně připomíná třeba nádobu z proutí, z větší dálky zároveň může evokovat lodní příď. 

„Cítili jsme, že by to mělo být něco dosud nevídaného, něco, co jste dosud nezažili. Uvědomili jsme si, že to, co chceme oslavovat, jsou návštěvníci,“ vysvětluje Thomas Heatherwick. „Není to postavené na elektronice ani na reklamě. Je to velmi interaktivní.“

New York se už brzy dočká nové dominanty (zdroj: ČT24)

Megalomanský projekt pojme až tisícovku návštěvníků najednou. Každá vrstva je vyrobena ze samostatných segmentů, které stavaři po několik měsíců pomocí jeřábů montovali do obří skládačky.

Stavba ve tvaru šestiúhelníku má být středobodem nové komerční a rezidenční čtvrti Hudson Yards v západním Manhattanu. Do budoucna ji obklopí náměstí a rozlehlé zahrady s fontánou.

V okolí Heatherwickova projektu postupně roste dalších šestnáct nových mrakodrapů. Pro New York je to od výstavby Rockefellerova centra ve třicátých letech dosud největší stavitelský projekt.

Se svými dalšími futuristickými stavbami Thomas Heartherwick ale zatím v New Yorku narazil. Původně tu měl stavět i koncertní halu pro Newyorskou filharmonii, jenže vloni mu projekt škrtli a dali přednost konzervativnější alternativě. A otazník se zatím vznáší také nad jeho projektem Pier 55, ostrovního parku na řece Hudson.