Fotograf David Gaberle chce změnit pohled na Prahu

David Gaberle neměl ambice stát se známým umělcem. Na samém začátku pro něj byl fotoaparát jen formou terapie proti úzkostem, které v něm vyvolávaly rušné prostory. Nakonec z jeho snímků vznikla kniha Metropolight – světla velkoměst. Nyní svou tvorbu představuje na první sólové výstavě. Věnuje se v ní jediné metropoli – Praze.

V hlavním městě se Gaberle narodil, což se pro něj při focení ukázalo spíš jako nevýhoda. „Stávalo se mi, že jsem týden dva fotil, a pak mě přepadla deprese, že nevidím nic nového, protože to prostředí je pro mě úplně přirozené. Musel jsem si od toho vždycky na chvíli odpočinout a pak jít fotit znovu, trochu novýma očima,“ upřesnil umělec. 

Novým pohledem se zkusil podívat například na Trojský most, vstup do metra na Hradčanské, knihkupectví u Národního divadla nebo na autobusové nádraží v Holešovicích. Stejně jako v projektu Metropolight, i tentokrát výrazně pracoval se světly a stíny.

Během šesti měsíců nachodil po Praze na dva tisíce kilometrů a vyfotil téměř padesát tisíc snímků. Na výstavu jich pak vybral sedmdesát. „Za tři čtyři hodiny udělám tři sta čtyři sta fotek. Ale vím, že jen jedna, možná dvě jsou něčím trošku zajímavé,“ nebyl pro něj prý výběr z takového množství složitý.

Fotograf David Gaberle se dívá na Prahu jinýma očima (zdroj: ČT24)

Svými snímky chce prý pomoct Pražanům, aby se i oni dokázali na svoje město podívat jinýma očima. Možnost mají v pražském Centru architektury a městského plánování do konce února.