Český lev: Bába z ledu zamrzla při 15 nominacích. Svěrák ji dohání Po strništi bos

Bába z ledu, poslední film Bohdana Slámy, má důvod k patnáctinásobné radosti. Tolik nominací získala totiž v 25. ročníku cen Český lev. Více než jednu obdržely také snímky Po strništi bos (13), Milada (10), Křižáček (9), Kvarteto (8) a Špína (8). Při vyhlašování se opakovala nejen názvy filmů, ale i jména tvůrců – pět jich je nominováno hned za dva počiny.

Členové České filmové a televizní akademie (ČFTA) vybírali celkem z 51 celovečerních hraných, dokumentárních i animovaných filmů. Aspoň po jedné nominaci obdrželo 15 snímků.

Nejvíce nominací má Bába z ledu režiséra a scenáristy Bohdana Slámy, který už má Lva za své Štěstí a Venkovského učitele. Jeho nejnovější příběh vypráví o šedesátnici Haně (Zuzana Kronerová), která díky novému příteli (Pavel Nový) začne otužovat sebe i rodinné vztahy.

Za herecké výkony je nominována téměř celá filmová rodina – kromě hlavních představitelů také Václav Neužil, Marek Daniel, Tatiana Vilhelmová a Petra Špalková, kteří si tak v kategorii vedlejších rolí navzájem konkurují.

Trailer: Bába z ledu (zdroj: ČT24)

Patnáct nominací se v historii Českých lvů podařilo získat zatím jen snímku Fair Play o dopingu v socialistickém vrcholovém sportu. Režisérka Andrea Sedláčková se ovšem tehdy (při udělování cen za rok 2014) stala pechfóglem ročníku – navzdory rekordnímu počtu šancí si neodnesla jedinou sošku pro vítěze.

Druhý největší počet nominací přisoudili letos hlasující snímku Po strništi bos. Děj novinky rodinné autorské dvojice Zdeňka a Jana Svěrákových se odehrává před jejich zřejmě nejslavnějším společným filmem: Obecnou školou.

Dvě ceny si Svěrákovi převzali rovnou při vyhlašování nominací, kde byla už udělena dvě nestatutární ocenění. Na nostalgický příběh Po strništi bos poutali nejlepším plakátem (Podívejte se, jak plakát vznikal) a zároveň si získali největší diváckou přízeň, za což jim patří cena filmových fanoušků.

Trailer: Po strništi bos (zdroj: ČT24)

Oba filmy – Bába z ledu i Po strništi bos – jsou mezi pěticí titulů, které mohou být označeny za nejlepší film roku 2017. Bez šance není ani Milada. Hraný příběh o Miladě Horákové je celovečerním debutem režiséra, spoluscenáristy a producenta Davida Mrnky.

Do hlavní role političky, popravené v 50. letech ve vykonstruovaném politickém procesu, obsadil izraelsko-americkou herečku se slovenskými kořeny Ayelet Zurerovou.

Do čtvrtice patří mezi uchazeče o nejlepší film Kvarteto. Film o hudebnících, kteří v životě hledají štěstí, je druhým celovečerním počinem Miroslava Krobota. Scénář napsal opět s dlouholetým kamarádem, psychologem Lubomírem Smékalem, stejně jako svůj celovečerní režijní debut Díra u Hanušovic.

Trailer: Kvarteto (zdroj: ČT24)

Svým celovečerním hraným debutem pro změnu letos zaujala Tereza Nvotová. Ve filmu Špína se zaměřila na tabuizované téma sexuálního zneužití. Silný příběh vypráví z pohledu hlavní hrdinky.

Nvotová uspěla zároveň i v kategorii dokumentů – díky portrétu někdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara. Konkurovat Mečiarovi budou – jako hrdinové dokumentu – pěvkyně Soňa Červená (Červená), zpěvák Vladimír Mišík (Nechte zpívat Mišíka) a neonacista Daliborek (Svět podle Daliborka). Doplňuje je ještě Hranice práce o tom, jak se pracuje a žije lidem s minimálním příjmem.

Mezi nejlepší filmy se nedostal Křižáček, přestože nominací získal devět. Pro meditativní road movie Václava Kadrnky, inspirované básní Jaroslava Vrchlického, ale může být útěchou, že už má ocenění z filmového festivalu v Karlových Varech, což se českému filmu podařilo po patnácti letech.

Posledním titulem, který získal více než jednu nominaci, je film Rodinný přítel. Příběh z dob protektorátu uvozuje trilogii Jana Hřebejka a Petra Jarchovského Zahradnictví. Do kin postupně uvedli během jednoho roku všechny tři díly.

U akademiků se vedle Rodinného přítele (4 nominace) ale zapsal už jen Dezertér, a to hereckým výkonem Sabiny Remundové v roli živelné tety. Třetí díl trilogie – Nápadník – unikl pozornosti Českého lva v nominacích úplně.

Kdo si v pětadvacátém ročníku Českého lva odnese sošky pro vítěze, zjistí fanoušci i tvůrci 10. března. Udělovat se budou ocenění i pro televizní počiny, jejich nominace budou známy 12. února. Závěrečný ceremoniál z pražského Rudolfina v přímém přenosu zprostředkuje ČT1. Moderátorkou bude stejně jako loni Adela Vinczeová. Ceny Český lev se udělují od roku 1993 na základě hlasování členů České filmové a televizní akademie.

Co se líbí kritikům?

Své nominace už začátkem ledna vyhlásily také Ceny české filmové kritiky. O největší počet nominací se podělily snímky Bába z ledu, která se mimo jiné za Česko letos uchází o Oscara pro nejlepší cizojazyčný film, Křižáček a Špína. Naopak při výběru kritiků vůbec nepadl název filmu Po strništi bos, který Čeští lvi zařadili mezi pětici nejlepších.