Where Are We Now? Poslední „pětiletka“ Davida Bowieho v dokumentu

Posledních pět let Davida Bowieho v dokumentu (zdroj: ČT24)

V den nedožitých jednasedmdesátých narozenin Davida Bowieho představuje britský režisér Francis Whately dokument, který zachycuje posledních pět let v životě této hudební legendy. Bowie zemřel 10. ledna 2016, jen dva dny po svých narozeninách.

Na poslední turné se Bowie vypravil v roce 2003, od té doby si fanoušci kladli otázku, kam zmizel. Odpovědi se dočkali o deset let později na singlu Where Are We Now? (Kde jsme teď my?). Předznamenal desku The Next Day, jež vyšla jedenáct let od Bowieho poslední nahrávky. 

Album vznikalo tajně. Jeho natáčení popisují Bowieho spolupracovníci v dokumentu režiséra Francise Whatelyho. Ten už v roce 2013 uvedl snímek, v němž také Bowieho sledoval pět let.

„Jednou mi řekl: Když vidíš dívku v červených šatech na molu, pomyslíš si, že je to vážně pěkná holka. Ale když uvidíš dívku, jak se v těch stejných šatech prochází v lese, ohromí tě to. A přesně tohle on dělal. Dával vedle sebe věci, které k sobě nepatřily. Třeba pozval jazzové muzikanty na svoje poslední album, které je rockové,“ upozorňuje režisér. Desku Blackstar vydal Bowie jen pár dní před svou smrtí.   

Obsahuje mimo jiné skladbu Lazarus, stejně se jmenuje i muzikál, který Bowie napsal pro divadlo v Londýně. Vznikl podle knihy Waltera Tevise Muž, který spadl na zemi, v jehož filmové podobě si Bowie zahrál v roce 1976 hlavní roli. O třicet let později složil skladby pro jeho jevištní ztvárnění.