Odešel „francouzský Elvis“. Zpěvák Johnny Hallyday podlehl rakovině

Zemřel zpěvák Johnny Hallyday (zdroj: ČT24)

Zemřel zpěvák a herec Johnny Hallyday, kterému se přezdívalo francouzský Elvis Presley. Kancelář prezidenta Emmanuela Macrona uvedla, že ikona tamního rock 'n' rollu podlehla rakovině. Hallydayova kariéra trvala 57 let, během kterých prodal více než 100 milionů desek. Ještě minulý měsíc pracoval na novém albu a plánoval turné.

Hallydayovo pravé jméno je Jean-Philippe Smet. Úmrtí 74letého rockera oznámila jeho manželka. „Johnny Hallyday nás opustil. Píšu tato slova, aniž bych jim věřila, přesto je to pravda. Můj muž už není mezi námi. Dnes večer nás opustil, svůj život prožil důstojně a s odvahou,“ sdělila vdova v prohlášení.

V poslední době pracoval Hallyday na novém albu, které chtěl fanouškům představit příští rok na turné. „Vždycky se snažím, aby se každé moje vystoupení lišilo od těch předešlých. Rád používám netradiční věci, třeba světla, speciální efekty nebo obrazovky. Zkrátka všechno, co přiměje lidi snít,“ řekl zpěvák před časem.

Hallyday, jemuž Francouzi přezdívali „náš Johnny“, se proslavil hlavně coververzemi amerických hitů ve francouzštině. Pro kariéru zpěváka se rozhodl poté, co viděl v roce 1957 vystoupení Elvise Presleyho.

Zpěvák Johnny Hallyday s manželkou
Zdroj: Reuters/Charles Platiau

Hallyday hrál i ve filmech – v roce 1955 se objevil ve francouzském thrilleru Ďábelské ženy. V roce 2009 si zahrál mstitele v thrilleru Pomsta hongkongského režiséra Johnnieho To. Ve stejném roce se objevil i v Růžovém panterovi 2. V roce 1997 se stal rytířem Čestné legie, řád mu udělil tehdejší francouzský prezident Jacques Chirac.

Hallyday v březnu oznámil, že se léčí s rakovinou. Na Twitteru ale tehdy ujišťoval fanoušky, že jeho život tím není ohrožen. „Před několika měsíci mně skutečně zjistili karcinogenní buňky, kvůli kterým se nyní léčím,“ uvedl bez dalšího upřesnění nemoci idol milionů lidí ve Francii a dalších frankofonních zemích. 

Zdravotní stav jedné z největších hvězd francouzské populární hudby byl v popředí zájmu médií už v roce 2009. Hallyday byl tehdy po operaci meziobratlové ploténky pro náhlé komplikace hospitalizován a uveden do umělého spánku v Los Angeles. Zpěvák poté tvrdil, že málem zemřel.

„V každém z nás je trochu z Johnnyho,“ reagoval na rockerovo úmrtí francouzský prezident Macron. Hallyday podle něj okouzlil davy svou velkorysostí, která byla patrná z jeho epických a zároveň intimních koncertů.

Hallydayovi vzdali poctu i kolegové z hudební branže. Zpěvák Lenny Kravitz mu poděkoval za přátelství, podporu a čas, který mohl trávit s ním a jeho rodinou.

Zpěvačka Celine Dion Hallydaye ve francouzsky psaném tweetu označila za „legendu showbyznysu“.

„Francouzům představil rock 'n' roll. Je to jeden z mála zpěváků, o nichž lidé říkají, že je na jevišti jako zvíře. Je to docela neuvěřitelné. Mají ho rádi lidé v každém věku,“ řekl kdysi novinář Philippe Le Corre. 

Vydáno pod