Staré mocnářství se spojilo kvůli love story Marie Terezie. Láska ji potká na Nový rok

ČT na Nový rok uvede výpravné drama o Marii Terezii (zdroj: ČT24)

Tři sta let po narození Marie Terezie vznikla na počest této panovnice doposud nejrozsáhlejší koprodukce, ve které Česká televize kdy figurovala. První díl výpravného filmu o lásce a intrikách na dvoře jedné z nejvýznamnějších žen evropské historie uvidí diváci na Nový rok, druhý díl pak o den později.

Čtyři koprodukční státy jsou zastoupeny mezi herci i tvůrci. Scénář napsala Mirka Zlatníková, mimo jiné spoluautorka úspěšné komedie Teorie tygra. Historie si Marii Terezii pamatuje jako mocnou panovnici a reformátorku.

Jediná žena na českém trůně zavedla povinnou školní docházku nebo číslování domů, scénář se ale soustředí na příběhy, které tomu všemu předcházely. „Rozhodla jsem se, že zpracuji období, než se z ní stala žena, kterou známe, tedy přísná, silná matka národů,“ podotýká Zlatníková.

„Mohl by vzniknout temný a kritický portrét. Toto je ale romantická a zábavná love story,“ potvrdil režisér Robert Donhelm, Rakušan s rumunskými kořeny, který žije v Hollywoodu. Jeho filmografii tvoří především televizní projekty, chlubit se může i nominací na Oscara za dokument o petrohradské škole baletu.

Hlavní linkou příběhu je dětská láska a pozdější manželství s Františkem Štěpánem Lotrinským, které si Marie Terezii prosadila navzdory tomu, že její sňatek měl mít především politickou motivaci. 

„Neakceptovala tradici dvora a společnosti. Nenechávala se svázat pravidly světa mužů, jednala rychle a impulzivně a zaslepovala své mužské okolí neobvyklým přístupem k politice. Překonání překážek vyžaduje smělost a neobvyklý způsob myšlení, který měla. Milovala moc, protože přesně věděla, jaké to je být bezmocný,“ popisuje Marii Terezii její herecká představitelka Marie-Luise Stockingerová.

Upoutávka: Marie Terezie na ČT (zdroj: ČT24)

Filmovým manželem rakouské herečky se stal Vojtěch Kotek. „František Štěpán byl živelný člověk a miloval život. Kvůli tomu, že byl upozaděný, si našel pro své ego jiné prostředí a začal se věnovat byznysu. Stal se jedním z nejbohatších lidí své doby a zaopatřil celou habsburskou dynastii až do jejího konce,“ popsal předobraz své role. 

Druhý díl sleduje Marii Terezii po usednutí na trůn a její velkou vladařskou zkoušku: válku o rakouské dědictví, které ovlivnily i její manželství. Tvůrci zdůrazňují, že filmový příběh není životopisem známé panovnice. 

Pokusil jsem se ignorovat historickou přesnost. Nemyslím, že je pravda ukryta v učebnicích. (…) Pokud se jedná o drama, mohou se skutečnosti trochu upravovat.
Robert Dornhelm
režisér

Výpravný snímek se začal natáčet letos na jaře, herci mluvili svou mateřštinou, pro verzi konkrétní země pak byli předabováni. Vznik kostýmního dramatu iniciovala původně Česká televize, která poté přizvala další koproducenty. „V tomto projektu se podařilo sdružit všechny ‚rakousko-uherské‘ televize: rakouskou, maďarskou, slovenskou a českou, a myslím, že si to ten projekt zasloužil,“ poznamenal generální ředitel ČT Petr Dvořák.

Marie-Luise Stockinger
Zdroj: Česká televize/Yan Renelt

Spolupráce s evropskými televizemi na historických tématech bude pokračovat i příští rok. Například období třicetileté války připomene dokumentární cyklus Age of Iron, odhaleny budou utajované cesty císaře Josefa II. nebo některé z teorií astronoma Johannese Keplera.