Famufest si projde infernem. Chce přiblížit tvůrčí muka

Kreativní ředitel David Dittrich a grafik Róbert Szabó zvou na Famufest (zdroj: ČT24)

Letošní ročník soutěžní přehlídky studentů FAMU slibuje divákům peklo. Nezažijí ho diváci při sledování snímků budoucích filmařů, ale zažívali ho tvůrci při natáčení nejen těchto filmů. Inferno provází 34. Famufest od 13. do 18. listopadu. Téma i program v rozhovoru přiblížil kreativní ředitel přehlídky David Dittrich.

Famufest slibuje, že provede diváky jednotlivými kruhy pekla až k možnému duchovnímu očištění. Proč jste vybrali zrovna inferno?
Velká díla vznikají, když si autor prochází osobní krizí, inspirovali jsme se Dantem Alighierim a jeho Božskou komedií, u které se říká, že ji napsal v době, kdy byl na dně svých psychických i fyzických sil. I při tvoření filmu platí, že když má vzniknout dobré dílo, umělec většinou trpí. 

Hlavním hostem Famufestu je hollywoodský scenárista Barry W. Blaustein. Jak koresponduje jeho dílo s peklem a očistcem? Je spíše autorem lehčích komedií, například Zamilovaného profesora.
Ano, píše spíše lehčí žánr, ale když jsme se s ním bavili, říkal, že při tvoření také prochází osobním peklem.

Famufest je soutěžní festival. Jak vybíráte filmy do soutěže?
Festival původně vznikl proto, že škola už se rozrostla natolik, že nebylo možné vidět všechny snímky. Na začátku se tedy přihlásí všechny filmy, které za celý rok na FAMU vznikly. Vybíráme ze 125 filmů, předporota je následně rozřadí do soutěžní a nesoutěžní sekce. V soutěžní sekci máme nyní třicet snímků, poměrně obsáhle jsou zastoupeny dokumenty a animátorská tvorba. 

Jaký letošní ročník nabízí doprovodný program?
Chystáme masterclass a workshopy s Barrym Blausteinem, bude také několik diskusních panelů, na FAMU se příští rok otevře centrum počítačových her, takže chceme věnovat část Famufestu i tomuto tématu. Zároveň přijede i islandský režisér Rúnar Rúnarsson, který získal nominaci na Oscara za své krátké filmy.