Nejšťastnější rodina na světě má jiný rituál než televizi

Family Journey v divadle Ponec (zdroj: ČT24)

Jak vypadá nejšťastnější rodina na světě? Ukazuje ji nové taneční představení Family Journey neboli Rodinná cesta, které vzniklo díky spolupráci slovenského choreografa Antona Lachkého a tanečního uskupení DOT504.

Čtyři sourozenci nemají rodiče, jednoho dne ale potkají muže se zvláštními schopnostmi, který jim řekne, že můžou být nejšťastnější rodinou na světě. Stačí se jenom řídit několika pravidly. „Povídal jim: Budu s vámi cestovat dva roky a pak vás nechám samotné. Ale už je to 246 let, co žijí tímto způsobem, hrají hry, které si společně vymysleli, a jsou nejšťastnější rodina na světě,“ uvádí do příběhu jeho autor, choreograf Anton Lachký.

Aby tomu tak bylo, musí však členové rodiny podstoupit zvláštní každodenní rituál. „Na Slovensku i v Čechách je klasikou, že každý zapne v sedm večer televizi. Tato rodina má jiné rituály, například pije nápoj, který přináší největší vzrušení,“ prozradil choreograf.

Cesta s přesnými kroky

Tanečníci příběh vypráví nejenom tancem, ale i slovy. „‚Cesta‘ v názvu představení je přesné označení i pro můj pocit tanečníka. Když mluvím nebo když tančím, procházím cestou. A kdybych vynechal jeden jediný krok, celý příběh se rozpadne,“ podotýká jeden z účinkujících, britský tanečník Robert Anderson. 

Lachký do inscenace pozval tanečníky z celého světa: vedle Velké Británie také z Jižní Koreje, Řecka a České republiky. Tu zastupuje Pavel Mašek ze skupiny DOD504 – ve spolupráci s ní toto představení vzniklo. Na Family Journey, tedy rodinnou cestu, se mohou návštěvníci pražského divadla Ponec vydat opět 2. prosince.