„Svět mi ne úplně vyhovoval.“ Zemřel propagátor balonů a trapnosti Ivo Vodseďálek

Ve věku 86 let zemřel básník a výtvarník Ivo Vodseďálek, jeden z hlavních představitelů českého undergroundu. S Egonem Bondym založil na začátku padesátých let samizdatovou edici Půlnoc, věnoval se ale také výtvarnému umění a patřil k propagátorům balonového létání v Česku.

„Svět mi ne úplně vyhovoval. Vymyslel jsem si proti tomu svou zbraň, aby to bylo skutečně hodně trapné, aby se lidi zastyděli,“ vysvětloval Ivo Vodseďálek, jak vznikla jeho takzvaná trapná poezie. Ironizováním banalit reagoval na kulturní politiku po komunistickém převratu v únoru 1948.

Po tomto roce také Vodseďálek spolu s další osobností undergroundu Egonem Bondym založili jednu z prvních českých samizdatových edic. V Půlnoci vycházela zejména jejich díla. „Bylo to skutečně tvůrčí období, ale to, co jsme dělali, nemělo vůbec žádnou šanci na publikování. Naopak, spíš to mohlo být trestné,“ vzpomínal básník. Poezii psal Ivo Vodseďálek s přestávkami až do 80. let, je ale autorem i několika próz.  

Vedle psaní básní se zajímal příležitostně také o výtvarné umění, vytvářel koláže a později se věnoval i umělecké keramice.

Ať dělám obrázky, nebo píšu, nic z toho není dělané s úmyslem, že to bude nějakým způsobem publikované nebo zpeněžené. Je to proto, že to dělám rád, těší mě to.
Ivo Vodseďálek

Ivo Vodseďálek patřil také k propagátorům balonového létání v Česku. V roce 1965 založil Balon-klub Praha, řídil stavbu řady plynových balonů. Jeho druhá manželka Jana byla v šedesátých letech první československou balonovou pilotkou. V devadesátých letech se tento koníček stal i Vodseďálkovým zaměstnáním – byl majitelem a provozovatelem cestovní a letecké dopravní kanceláře. Předtím byl pětatřicet let projektantem v národním podniku Chemoprojekt, odkud odešel v roce 1988 do předčasného důchodu.