Albert Speer mladší bojoval celý život s otcovým stínem. Ve svých projektech dbal na společnost a ekologii

Ve věku 83 let zemřel v pátek ve Frankfurtu nad Mohanem přední německý architekt Albert Speer mladší, který prosazoval energeticky efektivní a k životnímu prostředí šetrné stavitelství. Na veřejnosti i v médiích Speer mladší celý život usiloval o to, aby nebyl spojován se svým otcem, dvorním architektem nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Svoji architektonickou kancelář založil Albert Speer mladší v roce 1964. Patřil tehdy mezi jednoho z mála stavitelů, kteří při plánování městské výstavby spolupracovali se sociology.

Firma sídlící ve Frankfurtu nad Mohanem se podílela na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru či na stavbě nového sídla Evropské centrální banky (ECB). Speer mladší pracoval i jako poradce alžírské vlády a působil na projektech v Saúdské Arábii. Společnost Albert Speer und Partner v současnosti zaměstnává po celém světě asi 200 lidí.

Návrh fotbalového stadionu pro MS v Kataru
Zdroj: ČTK/ABACA/Balkis Press
Speerova kancelář navrhla stadion i pro katarské mistrovství světa ve fotbalu
Zdroj: ČTK/ABACA/Balkis Press

Speer při navrhování staveb klad důraz na největší možné úspory prostoru i energie.

Albert Speer mladší se narodil jako nejstarší ze šesti dětí v roce 1934 v Berlíně do rodiny, kde profese architekta měla dlouholetou tradici. Jeho otec působil nejdříve jako Hitlerův dvorní architekt, od roku 1942 pak díky svým manažerským schopnostem jako ministr zbrojní výroby. Během norimberských procesů byl odsouzen ke dvacetiletému vězení. Zemřel v roce 1981.

Speerovy bytové domy na předměstí Šanghaje
Zdroj: ČTK/imago stock&people
Nové sídlo Evropské centrální banky
Zdroj: ČT24/www.ecb.europa.eu

Speer mladší společně s dalšími členy rodiny spolupracoval na vzniku dokumentárního filmu Speer a Hitler (v originále Speer und er), který v roce 2005 odvysílala německá televize ARD.