Krištof Kintera se pere s výstavou v Galerii Rudolfinum

Krištof Kintera připravuje výstavu v Rudolfinu (zdroj: ČT24)

Pražská Galerie Rudolfinum v září otevře stou výstavu od svého založení v roce 1994. K tomuto výročí připravila rozsáhlý projekt Krištofa Kintery. Jeden z předních současných tuzemských výtvarníků na výstavě Nervous Trees, shrnující posledních pět let jeho tvorby, představí na dvě desítky soch, instalací a interaktivních objektů.

Galerie Rudolfinum se o budovu dělí se sídlem České filharmonie. „Hudba“ nebude chybět ani na Kinterově výstavě. V jeho jukeboxu si mohli skladbu pustit už lidé nejen na českých ulicích, ale i na Slovensku či v Itálii, nyní tu možnost budou mít i návštěvníci výstavy. „Pokrývá celou škálu toho, co může nabídnout zvuk. Od zvuku zvířat přes zpomalená barokní lamenta po kompilaci vyzvánění mobilních telefonů,“ popisuje umělec tuto zvukovou sochu.  

Ne příliš lahodící symfonii spustí i monumentální sousoší seskládané z osmdesáti praček. „Je vlastně zprávou o tom, že všichni jakýmsi způsobem toužíme po čistotě, ale když si dokážeme představit, co to všechno znamená, vlastně zjistíme, v jaké masprodukci žijeme,“ vysvětluje Kintera.

Krištof Kintera
Zdroj: ČTK/AP/Georgios Kefalas

O kus dál budou návštěvníci procházet rašeliništěm elektroniky. Změť starých drátků a součástek pokryje podlahu celé místnosti. „Všechny ty systémy, kterými jsme propojováni, tzn. internet, ale i silová elektřina je tu rozpletena do podobných struktur, jaké tvoří třeba kořenové systémy,“ přibližuje Kintera instalaci.  

Podle slov ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy připravuje Krištof Kintera výstavu dva roky a většina exponátů vznikla přímo pro ni. První návštěvníci jeho Nervous Trees uvidí 6. září.