Místo volna učí mladé talenty. Hvězdný Plachetka vede letní kurzy operního zpěvu

Mistr učí talenty (zdroj: ČT24)

Na úkor prázdninového volna učí mladé pěvce, jak správně interpretovat árie z nejslavnějších oper. V zámeckém areálu ve středočeské Litni vede letní kurzy Adam Plachetka, jeden z nejúspěšnějších současných basbarytonistů. Společně se sólistkou opery Národního divadla Kateřinou Kněžíkovou se věnují deseti mladým talentům.

Jedna z účastnic kurzů Barbora Michalcovská studuje na bratislavské konzervatoři. Letní kurz považuje za podstatnou součást své začínající kariéry. „Po osobnostní i umělecké stránce nám mají oba dva co dát,“ sdělila Barbora Michalcovská. „Principiálně se snažíme rozšířit jejich obzory ve všech směrech,“ uvedl Adam Plachetka.

Narodil se 4. května 1985 v Praze. Absolvoval konzervatoře a Hudební a taneční fakultu Akademie múzických umění. Roku 2005 debutoval v Národním divadle v Praze a hostoval ve Státní opeře. Od září 2010 se stal stálým členem ansámblu Vídeňské státní opery. Poté začal hostovat na Salcburském festivalu i v dalších koncertních evropských síních a operních domech. Mimo jiné v La Scale a londýnské Královské opeře Covent Garden, ale i v Mnichově, Nice, Berlíně, Bruselu, Montpellier, britském operním festivalu v Glyndebourne. 4. února 2015 debutoval na scéně Metropolitní opery v New Yorku.

Adam Plachetka
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

K poctě slavné Jarmily Novotné

Kurzy jsou součástí Festivalu Jarmily Novotné. Ten letos připomíná sto desáté výročí narození legendární pěvkyně a herečky. Po svatbě žila právě na panství v Litni a také ona se v začátcích kariéry učila od těch nejlepších.

„Moje první učitelka byla Ema Destinová. Přišla jsem k ní do Hotelu Palace, kde bydlela tenkrát. Destinová řekla, že můj hlas je pěkný a že mi dá několik hodin, dokavaď tam bude bydlet,“ vzpomínala Jarmila Novotná v dokumentárním filmu z roku 1989.

Jarmila Novotná se proslavila po celém světě – v sedmnácti letech debutovala v Národním divadle v Praze a její soprán pak slyšel Berlín, Salcburk, Milán. Šestnáct sezon účinkovala v newyorské Metropolitní opeře. Na tamní pódium se už postavil i Adam Plachetka.

Galakoncert v Rudolfinu

„Jarmila Novotná byla osobností, kterých by dnes bylo potřeba víc. To jsou přesně ty veličiny, které definují dobu i celou společnost,“ míní Adam Plachetka.

Nejvýznamnější událostí, která připomene letošní sto desáté výročí narození velké vlastenky a operní pěvkyně, bude zářijový galakoncert v pražském Rudolfinu. Vystoupí na něm mimo jiné i Kateřina Kněžíková s Adamem Plachetkou.