Dům na jedné noze i létající. Česká cena za architekturu vybírá ze 42 nominací

Novostavba v Jihomoravském kraji, která vznikla na soukromou zakázku – typický zástupce současné kvalitní architektury, plyne z nominací České ceny za architekturu 2017. Do druhého ročníku soutěže, vyhlašované Českou komorou architektů, se přihlásilo téměř 250 realizací. Do užšího výběru se jich dostalo 42, vítěze z nich mezinárodní porota vybere na podzim.

Do soutěže bylo možné přihlásit díla realizovaná v letech 2012 až 2016, z nominovaných staveb ale byla převážná většina dokončena v posledních dvou letech. Zatímco v loňském ročníku se sešel veký počet zdařilých rekonstrukcí, v tom letošním se ve 33 případech, tedy v naprosté většině, jedná o novostavby, velká část z nich vznikla na zadání soukromníků. 

V Česku je mnoho soukromých zakázek, které se obracejí k architektuře. Znamená to, že je tu velký zájem ze strany soukromých klientů, aby jejich domy byly architektonicky kvalitní. V trendech mi tu chybí více urbanistických, městských projektů. V české architektuře nejsou tolik důležité. Zajímalo by mě, proč tomu tak je. Architekti ale čím dál více uplatňují princip udržitelnosti. Sice ještě ne tak často, ale mění se to k lepšímu.
Marianne Loofová
předsedkyně poroty

Z typů realizací se v nominacích nejčastěji objevují rodinné domy (ve výběru jich je osm), následují výstavní a vzdělávací projekty, například vzducholoď Gulliver kotvící na střeše pražského Centra DOX, jejímž autorem je Huť architektury Martina Rajniše, nebo projekt Vnímání v Českých Budějovicích. V něm architekt Jan Šépka propojil barokní kašnu na náměstí s místním Domem umění.

Rekonstrukce Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (Pelčák a partner architekti)
Zdroj: ČKA

Do nominací byl vybrán také jeho dům v sadu (nebo dům na muří nožce), netypický rodinný domek nad údolím pražské říčky Rokytky. Je jednou z tuzemských staveb, které byly nominovány také na evropské ocenění za architekturu (Cenu Miese van der Rohe nakonec získal nizozemský projekt kolektivního bydlení). Navíc, stejně jako Šépka, ještě dalších šest ateliérů je ve výběru české ceny zastoupeno hned dvěma realizacemi.  

V nominacích se objevují také čtyři dopravní stavby, mimo jiné lávka v Hradci Králové (baum & baroš ARCHITEKTI) nebo terminál Gagarin v Telči (ARCHOO). Z velkých investic si pozornost poroty vysloužila rekonstrukce areálu Filozofické fakulty Masarykovy univerzity (Pelčák a partner architekti) nebo Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky v Praze (PETR FRANTA architekti & ASSOC).

Létající černý dům (H3T architekti)
Zdroj: ČKA

Do výběru se dostal třeba i lesní pomník horolezce Achima Šipla v Jizerských horách (RH faktor) anebo Létající černý dům, chatička zavěšená pod klenbou mostu ve vojenském prostoru na Pardubicku od H3T architekti. 

To nejlepší z architektury na výstavě

Finalisté a držitel České ceny za architekturu 2017 budou oznámeni 27. listopadu v pražském prostoru pro nové umění Jatka78. Nominované stavby si pohromadě může veřejnost prohlédnout na výstavě, která začne v pražské Galerii Jaroslava Fragnera den poté. Potrvá do ledna následujícího roku, poté se přesune do brněnské Galerie Architektury. A i letos se uskuteční ozvěny nominací – večer Architekti na jedné lodi se koná 27. června v (A)void Floating Gallery na Rašínově nábřeží.