Evropská Cena Miese van der Rohe vyzdvihla kolektivní bydlení 21. století

Ocenění EU za současnou architekturu, pojmenované po slavném německém architektovi Miesovi van der Rohe, obdržel projekt kolektivního bydlení v Amsterdamu. Poprvé v historii soutěže se vítězem nestala novostavba, ale obnova stávajícího objektu. Cena pro začínající architekty byla udělena bruselskému projektu příměstského bydlení. Vítězové byli oznámeni v pátek 12. května, ceny budou slavnostně předány v Barceloně 26. května.

Vítězný projekt mezinárodní porotu nadchl svým inovativním přístupem k renovaci jednoho z největších bytových objektů v Nizozemsku s názvem Kleiburg. Komplex s pětistovkou bytů byl zachráněn před demolicí a přeměněn v tzv. Klusflat, tedy způsob bydlení, kdy si nájemci renovují či upravují své bytové jednotky sami.

DeFlat Kleiburg přímo reaguje na současné řešení krize ohledně bydlení v evropských městech, kdy je až příliš často jedinou snahou rok od roku budovat více domácností. (…) Revitalizace stávající zástavby a mnohdy i její radikální transformace je přitom stejně důležitá jako experimentování s novým tvaroslovím a dosud nevyzkoušenými technologiemi či materiály,“ ocenil předseda poroty, britský historik architektury Stephen Bates.

Architekty projektu byla studia NL Architects a XVW architectuur. První z nich už v roce 2005 získalo cenu pro začínající architekty za BasketBar v Utrechtu. Letošními laureáty se stal ateliér MSA za projekt pěti bytových jednotek v Bruselu. Veřejná investice podle porotců ukazuje novátorský přístup k péči o příměstské oblasti.

Cena Miese van der Rohe 2017 - cena pro začínající architekty
Zdroj: Mies van der Rohe Award 2017

Vítězové soutěže, která se koná od roku 1988, byli vybráni z celkového počtu 355 nominací z členských států Evropské unie (připomeňte si české nominace ve fotogalerii). V posledním kole se rozhodovalo mezi pěticí finalistů.