Mladé divadlo reprezentují Dramatická jelita. Studentská Thálie zná vítěze

Studentská Thálie 2017 vyhlásila vítěze. Nejlepší mladé divadelníky ocenila v neděli večer na Nové scéně pražského Národního divadla. Klíčovým slovem kulatého pátého ročníku byla Reprezentace. Cenu za Autorský tvar neuměleckých SŠ letos získal brněnský soubor Dramatická jelita, který dostal také cenu designérů.

„Reprezentovat může znamenat mnohé, od zviditelnění vlastní tvůrčí persony po sounáležitost s týmem či myšlenkami určitého směru,“ říká Dana Benešová-Trčková, zakladatelka a ředitelka Studentské Thálie.

Studentská Thálie tradičně vybírala v obou svých sekcích, Autorském tvaru (minihry) i Autorském počinu (texty), napříč žánry. Vedle sebe tak soutěží různě mladí tvůrci činoherního, nonverbálního, muzikálového, tanečního nebo improvizačního charakteru.

  • Autorský tvar neuměleckých SŠ: Dramatická jelita, Cyrilometodějské gymnázium a SOŠ pedagogická, Brno
  • Autorský tvar uměleckých SŠ: Josefína Čermáková, Pražská konzervatoř
  • Autorský tvar uměleckých VŠ: duo Nhung & Viah z pražské DAMU a Prague College
  • Autorský počin: Bernardeta Babáková z Masarykovy univerzity v Brně
  • Ozvěny Studentské Thálie: Matouš Holada, Veronika Volejníková, Anna Šimáková Dosoudilová, Matěj Sumec, Jakub Rosák a Anna Luňáková
  • Cena za výtvarný nápad: Dramatická jelita, Cyrilometodějské gymnázium a SOŠ pedagogická, Brno

Slavnostní galavečer se konal v neděli na Nové scéně Národního divadla v Praze. Předání cen Studentské Thálie 2017 proběhlo za přítomnosti patrona soutěže ekonoma a spisovatele Tomáše Sedláčka a držitelů Cen Thálie Petra Lněničky a Petra Mikesky.

Jako hosté vystoupili studenti Tanečního centra Praha, které se v roce 2013 stalo prvním nositelem Studentské Thálie za Autorský tvar uměleckých škol. K dalším hostům patřila zpěvačka Ester Kubátová.