Cesta za životem herců. Studentská Thálie rozdala ceny

Studentská Thálie 2016 má své vítěze. V celostátní soutěži a přehlídce středoškolské autorské tvorby byli na Nové scéně Národního divadla v pátek oceněni Zpátečníci Základní umělecké školy Štítného Prahy 3 a Mezinárodní konzervatoře Praha za hru Ze života herců. V kategorii Autorský tvar neuměleckých škol pak zvítězilo představení Cestou Terezy Paděrové z Gymnázia Jaroslava Seiferta v Praze.

Autoři hry Ze života herců, studenti Mezinárodní konzervatoře Praha, Hynek Tajovský a Vendelín Urban a jejich pedagožka, vedoucí dramatického oboru ZUŠ Štítného Praha 3, Ivana Sobková, společně pro diváky připravili záživnou podívanou, kombinující činoherní herectví s filmovou projekcí, uvedla porota. Jako téma si vybrali život absolventů hereckého oboru.

Zpátečníci zároveň obdrželi Cenu designérů TV Prima za výtvarný nápad a Vendelín Urban pak i Cenu Adam Fenix, obsahující moderátorskou spolupráci s Fenix Rádiem.

Cenu za Autorský tvar neuměleckých škol získalo představení Cestou, které oslavuje cestování autem coby fenomén dnešní doby. „Automobil je svědkem celého našeho života, od rychlé jízdy sanitkou až po smuteční cestu pohřebním vozem,“ uvádějí tvůrci z Gymnázia Jaroslava Seiferta.

Johana Němečková ze hry Cestou navíc získala z rukou Jiřího Hromady Cenu prezidenta Herecké asociace za svůj herecký výkon. Cenu Studentské Thálie za Autorský počin získala Ema Labudová z pražského Gymnázia Budějovická.

Motto Studentské Thálie zní: „Umění je svoboda a hranicí svobody je odvaha“. Celostátní soutěž a přehlídka středoškolské autorské tvorby Studentská Thálie 2016 se konala pod záštitou předsedy Klubu pražských spisovatelů Lubomíra Brožka a ve spolupráci s Ministerstvem kultury, Novou scénou Národního divadla a Divadlem Na Prádle.