Filmová upoutávka týdne: Soderbergh se opět vloupá do kin

Nikdy neříkej nikdy. Když Steven Soderbergh před čtyřmi roky oznámil, že se odvrací od lesku filmového průmyslu a míří do televizního prostředí, znělo to definitivně. Nakonec ale neuplynulo tolik času a kina budou opět uvádět celovečerní film od Soderbergha. Znovu se navíc bude jednat o loupež podobně jako v trilogii Dannyho parťáci. A jak je u tohoto tvůrce zvykem, shromáždil pro své nové dílo plejádu známých hereckých tváří.

Málokterý tvůrce se může pochlubit tím, že by hned se svým prvním snímkem ohromil a odnesl si prestižní ocenění. Stevenu Soderberghovi se to v roce 1989 podařilo, když jeho debut Sex, lži a video bodoval u poroty festivalu v Cannes a získal Zlatou palmu. Pověst svébytného autora, který si filmy mnohdy i sám natáčí a stříhá, potvrdil také u dalších projektů. Některými směřoval k festivalovému publiku, jindy se podepsal pod mainstreamovějšími kusy, jako je loupežná trilogie Dannyho parťáci.

Steven Soderbergh
Zdroj: Gus Ruelas/Reuters

K tématu krádeže se letos vrací se snímkem Logan Lucky, kterým narušuje předsevzetí, že už nebude natáčet celovečerní filmy určené pro kina. Před několika lety si stěžoval na špatné zacházení s režiséry a na lidi, kteří filmy financují. Kulturně podle něj filmy už tolik neznamenají a upozornil na posun diváků filmů, jaké sám měl rád, k televizi. Pro stanici HBO tak natočil film Liberace! a pro Cinemax dvě série Knick: Doktoři bez hranic.

Z Bonda zločincem

Logan Lucky ale kina budou promítat a upoutávka naznačuje, že diváky čeká odlehčenější zábava. Dvojici bratrů Loganových, kteří se rozhodnou ukrást peníze během závodu NASCAR, ztvárnili Channing Tatum a Adam Driver. Zatímco první už má zkušenosti se Soderberghem, hvězda druhého stoupá díky angažmá v nových Star Wars.

Ještě víc pozornosti budí ale Daniel Craig, představitel agenta 007 v posledních deseti letech, který se zhostil role maniakálního zločince, který má bratrům s plánem pomoci.

Daniel Craig ve filmu Logan Lucky
Zdroj: Bleecker Street

Nejde ale o poslední celebritu, kterou pro svůj projekt Soderbergh získal. Trailer prozrazuje, že se objeví i Katherine Watersonová, která se nedávno objevila ve Fantastických zvířatech a Vetřelci: Covenant, dále pak komik Seth MacFarlane, Hilary Swanková, Katie Holmesová a Sebastian Stan.