Filmová upoutávka týdne: Další kapitola Star Wars. Poslední z Jediů má chmury

V prosinci dorazí do kin po celém světě osmý díl populární sci-fi ságy Star Wars a diváky nyní láká první upoutávka. Pokračovat se bude tam, kde skončila Síla se probouzí. Rey objevila Luka Skywalkera, slavného bojovníka světlé strany Síly. Slova zřejmě posledního žijícího vycvičeného Jedie ale nezní optimisticky: „Je čas, aby Jediové skončili.“

Sedmá epizoda, která koncem roku 2015 oživila fenomén Star Wars, přivedla zpátky na plátna kin postavy známé z původní trilogie, jež vznikla v letech 1977 až 1983. Fanoušci vesmírné ságy se tak opět setkali s Hanem v podání Harrisona Forda nebo Leiou Carrie Fisherové.

Ve filmu se objevil i Mark Hamill jako Luke, který byl ústřední postavou prvních filmů ze světa Star Wars, ale pro sedmou epizodu byla příznačná spíš jeho absence. Zmizel a motivací postav bylo jeho nalezení.

Star Wars: Poslední z Jediů
Zdroj: Facebook Star Wars

V osmém díle však bude zřejmě hrát opět kardinální roli. Přestože první upoutávka naznačuje, že bude jako svou učednici trénovat Rey (Daisy Ridleyová), která v sobě objevila potenciál pro ovládání Síly, převládá zachmuřený tón.

Při svém pátrání po prvním chrámu Jediů totiž Luke asi našel, co hledal, a možná odhalil skutečnosti, které změní pohled na nekonečný souboj Jediů a Sithů. V poměrně chmurné řeči totiž tvrdí, že Jediové musí skončit.

Poe Dameron (Oscar Isaac) s droidem BB-8 ve filmu Star Wars: Poslední z Jediů
Zdroj: Facebook Star Wars

První trailer toho ze zápletky příliš neprozradí, fanouškům však předhazuje stopy, o kterých mohou diskutovat až do uvedení filmu, případně dalších upoutávek. Už teď ale záběry slibují drama i velkolepé akční scény ať už na zemi, nebo ve vesmíru. Vedle Rey se vrací i další nováčci sedmé epizody – Oscar Isaac jako Poe Dameron, jeho droid BB-8 nebo John Boyega jako Finn.

Co ještě nepřehlédnout: Detroitské nepokoje

Právě Boyega si ale letos zahraje i v jiném filmu, a to Detroitu oscarové režisérky Kathryn Bigelowové. Jak název napovídá, zavede snímek diváky do amerického města v období několika červencových dnů roku 1967, kdy propukly nepokoje, které skončily desítkami mrtvých, stovkami zraněných a tisícovkami zadržených.