Tanec nezná předsudky

Začíná festival Tanec Praha (zdroj: ČT24)

Mezinárodní festival Tanec Praha nabízí od 28. května to nejzajímavější ze světového i tuzemského tance. Letošní ročník oslavy pohybu a fyzické exprese zavítá do dvacítky obcí a měst – s mottem „Tancem proti předsudkům“.

Hlavní hvězdou je vlámský choreograf Sidi Larbi Cherkaoui, jehož představení Fractus V  festival zahájilo. Choreografie o svobodě jednotlivce ve světě propagandy má zároveň ukázat, že lidská rozdílnost spojuje – na scéně i v životě. Inscenace je inspirovaná i filozofem Noamem Chomským a jeho obhajobou svobody řeči.

„V představení je pět tanečníků, čtyři muzikanti, jeden je z Indie, druhý z Konga, třetí z Japonska a čtvrtý z Jižní Koreje, s nimi i několik Evropanů – a všichni dokáží tančit jako jeden muž a vyjadřovat se k otázkám dnešní společnosti,“ osvětlila ředitelka festivalu Yvona Kreuzmannová, jak inscenace navazuje na hlavní téma ročníku.

Sidi Larbi Cherkaoui představí na festivalu také projekt, který vytvořil společně s českým souborem 420PEOPLE, a uvede i svou další inscenaci Faun. Ta zpracovává známou choreografii Václava Nižinského Faunovo odpoledne.

Celý festival je velmi multikulturní a neklade žádné otázky o barvě pleti a vyznání. Je otevřený a snaží se bourat bariéry.
Yvona Kreuzmannová
ředitelka Tance Praha

Tanec Praha se letos přesouvá výrazně i do veřejného prostoru a na netradiční místa. Jako první roztančí návštěvníky i náhodné kolemjdoucí afričtí umělci z Ghana Dance Ensemble v představení Ghana zrána.

Z českých souborů si veřejný prostor vyzkouší soubor VerTeDance s představením Ceviche, vytvořeném společně s improvizačním mágem Davidem Zambranem a kapelou Zrní.

Pražská část hlavního programu vyvrcholí za měsíc tanečním kusem španělského souboru La Veronal Siena o měnícím se motivu těla napříč stoletími. Vedle Prahy se tančí nebo bude tančit také v Brně, Jihlavě, Karlových Varech či Kladrubech.