Recenze: Taneční Ceviche míchá hbité ryby s leklými

V pražském Studiu Alta, komorním prostoru pro současný tanec a pohybové aktivity, měl 21. listopadu premiéru nový projekt nezávislého tanečního uskupení VerTeDance. Divadelní inscenace pro čtyři tanečnice nese španělský název Ceviche. Ten, jak stálo v programu k představení, odkazuje k latinskoamerickému rybímu pokrmu, v němž se mísí ingredience, chutě a vůně dle fantazie šéfkuchaře. Tím se v případě VerTeDance stal venezuelský choreograf David Zambrano.

Tanečnice (Tereza Ondrová, Martina Hajdyla Lacová, Bára Látalová, Lucia Kašiarová) před diváky rozehrály pohybový kus, který nemá dějovou linku a zcela vychází z improvizace. Jedna po druhé začala energickým sólem, v němž předvedla především dokonalé poznání vlastního těla a jeho možností.

Každá z performerek je velkou uměleckou individualitou – využívají bohaté zkušenosti a jejich tvárné postavy provádějí pohyby, které vypadají, jako by byly jejich přirozeností, byť jsou fyzicky dost náročné. Jednotlivé výpovědi tanečnic se jako koláž skládají jedna ke druhé. Akce se tvoří v reálném čase, nevyhýbá se dynamice, pádům, přelévání energie, kontaktnímu tanci... Divoké třeštění je prokládáno i klidnějšími momenty.

Ceviche (VerTeDance)
Zdroj: VerTeDance/Vojtěch Brtnický

Choreografické improvizaci, která trvá hodinu, by podle mého názoru místy prospěla větší strukturovanost a celkově jasnější dramaturgický záměr. Když například skončí série sólových tanečních partů a performerky spontánně deset minut pobíhají po jevišti, zdá se to být ve výsledku zdlouhavé. V těch chvílích původní napětí, které vzbuzuje zvědavost a bystří smysly diváků, trochu polevuje a taneční dynamika se stává poněkud jednolitou.

Slabší chvíle v představení ale spolehlivě vyváží hudební improvizace pětice muzikantů z alternativní folkrockové kapely Zrní, která tanec přímo ze scény doprovází. Jejich hudba je melodická a chytlavá, prolínají se v ní housle, zpěv, beatbox, bicí...

Kapela Zrní při taneční inscenaci Ceviche (VerTeDance)
Zdroj: VerTeDance/Vojtěch Brtnický

Návštěva živého koncertu kapely by i sama o sobě mohla být příjemným programem pro sobotní večer. A tady v syrovém scénickém prostoru vzniká spojením dvou uměleckých složek svébytný tanečně-hudební vesmír, otevřený proces, který bude mít jistojistě s každou další reprízou úplně jinou podobu.

První opakování projektu ve Studiu Alta mají VerTeDance naplánováno na 14. prosince.