Václav Havel v USA. Američané jsou připraveni slyšet jeho Protest

Protest Václava Havla ve Washingtonu (zdroj: ČT24)

Podepsat, nebo nepodepsat? O to běží ve hře Protest od Václava Havla z normalizačních sedmdesátých let. Táže se po osobní zodpovědnosti, účelnosti vzdoru nebo lhaní sobě samému. V hlavním městě USA Protest uvedli v nově otevřeném prostoru bývalé podzemní tramvajové dráhy ze čtyřicátých let, která několik desetiletí zela prázdnotou.

Dupont Circle je náměstí v centru Washingtonu, kde často začínají různé protesty. Přímo pod ním se rozkládají dva kilometry bývalých tramvajových tunelů, kde se nyní hraje Havlův Protest. Hru o Vaňkovi a Staňkovi, o tom, kdo již podepsal a kdo s podpisem váhá, nastudovala Aliance pro nové hudební divadlo. Je to už jejich třetí Havlovo dílo, které uvedli.

„Cítím určité napojení na Havla, na jeho ducha skrze postavu, kterou hraji. Jsem poctěn, že ho díky tomu můžu prožívat,“ říká představitel Vaňka, herec Andrew Valins. „Obě postavy jsou mi velmi blízké. Jsou to téměř dvě strany stejné postavy,“ přidává se David Millstone neboli Staněk.

Protest napsaný roku 1978 je třetí Havlova hra ze série takzvaných Vaňkovek. Předcházely jí aktovky Audience a Vernisáž (obě z roku 1975). Zabývá se tématy osobní zodpovědnosti, statečnosti, účelnosti vzdoru nebo obelhávání sebe samého a zbabělosti.

„Potřebujeme slyšet Havla“

Podle tvůrců Havlovo „s režimem, bez něj anebo něco mezi“ oslovuje také současnou Ameriku. „Američané byli poněkud lhostejní. Teď jsou otřeseni a probouzejí se. Potřebujeme slyšet Havla. Američané jsou na to připraveni,“ tvrdí režisérka Susan Galbraithová.

Scéna připomíná bytové divadlo, ještě před pár dny tu nebyly židle ani scéna. Divadelní Protest je jedním z prvních počinů v prostoru, kde desítky let sedal prach na koleje. Ojedinělý projekt Dupont Underground přetváří starou dopravní stavbu v kulturní instituci.

„Jsme v hluboké politické krizi, na kterou se dá reagovat malými pozitivními občanskými činy, například když vrátíme starý prostor do veřejného světa,“ uvažuje zakladatel projektu Julian Hunt.

Soubor se za necelý týden přesune do Prahy, kde vystoupí na festivalu Fringe, který se koná na přelomu května a června.