Masaryk nebo Bába z ledu. Český pavilon v Cannes vybral nejlepší domácí filmy

Události v kultuře: Česká stopa v Cannes (zdroj: ČT24)

V Cannes pokračuje mezinárodní filmový festival. Český ministr kultury Daniel Herman navštívil česko-slovenský pavilon, kde se filmařům a producentům představuje tuzemská kinematografie. Domácí tvorba je letos zastoupená také v prestižní soutěžní sekci Un certain regard, kde svůj debut Out uvádí student FAMU György Kristóf. V porotě sekce pak usedne umělecký ředitel karlovarského festivalu Karel Och.

V pavilonech filmového trhu Marché du Film státy představují to nejlepší ze své kinematografie. V českém pavilonu, který sdílíme se Slovenskem, jsou letos prezentovány filmy Masaryk, Bába z ledu, Pátá loď a Přes kosti mrtvých. Uvedena je také on-line kolekce českých dokumentů.

Pavilon navštívil také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Vyzdvihl, že jde o místo, kde mohou tvůrci diskutovat o nových projektech. „Ten pohled z očí do očí je nenahraditelný. Díky tomu, že se naše vláda rozhodla systémově vyřešit financování kinematografie, můžeme být tady takto prezentováni,“ uvedl Herman. Český ministr kultury navštívil festival v Cannes po 13 letech. Tehdy resort vedl Pavel Dostál.

Je to unikátní příležitost sejít se s hlavními aktéry českého i zahraničního filmového průmyslu na jednom místě a podpořit naši prezentaci na nejprestižnější filmové přehlídce v Evropě.
Daniel Herman

Filmový trh v Cannes každý rok navštíví 12 tisíc lidí. Český pavilon připravilo České filmové centrum, které spadá pod Státní fond kinematografie. „Kdybychom tu nebyli, tak nepatříme na filmovou mapu světa,“ říká ředitelka fondu Helena Bezděk Fraňková.

Česká stopa v soutěži

Česká stopa se dá najít také v soutěžních sekcích. V porotě sekce Un certain regard zasedne Karel Och, umělecký ředitel karlovarského filmového festivalu. Této porotě letos předsedá americká herečka Uma Thurmanová. Do prestižní sekce Un Certain Regard bývají vybírány filmy mladých tvůrců, kteří se nebojí nových způsobů vyprávění příběhu.

Letos v ní bude soutěžit mimo jiné debut Out studenta pražské FAMU Györgye Kristófa natočený ve slovensko-maďarsko-české koprodukci. Pojednává o padesátníkovi Ágostonovi, který se vydá na cestu východní Evropou v zoufalé snaze najít práci a splnit si sen: chytit velkou rybu. Cesta ho však zaplétá do bizarních událostí a setkání.

V sekci studentských filmů Cinéfondation pak bude uvedena krátkometrážní Atlantida. Student Vysoké školy múzických umění v Bratislavě Michal Blaško vypráví příběh z roku 2012, kdy se mladý ukrajinský pár snaží dostat přes Slovensko do západní Evropy. Film Atlantida vznikl v koprodukci pražské FAMU.

Festival v Cannes potrvá do 28. května. Od počátku ho provází zostřená bezpečnostní opatření. Ve Francii po několika útocích na veřejných místech trvá zvýšená hrozba terorismu, což vedlo také festival k navýšení bezpečnostních pravidel i složek.