Když je Mládí v hajzlu, lze na něj zajít aspoň do divadla

Mládí v hajzlu má českou premiéru v Ostravě (zdroj: ČT24)

Hormony, geronti nad třicet a životní očekávání. Divadlo Petra Bezruče převedlo v české premiéře na divadelní prkna americký deník o dospívání Mládí v hajzlu. Na dramatizaci knihy se do Ostravy přijede podívat i autor předlohy C. D. Payne.

„Není úplně špatné si připomenout těžké období puberty, kdy každý citový zvrat je větší, než se nám pak v dospělosti zdá, “ domnívá se režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová. Patří prý k těm, pro něž bylo Mládí v hajzlu iniciačním čtením: „Nemohla jsem uvěřit, že něco tak eroticky pikantního, tabuizovaného a zároveň vtipného se vejde do knih a že je možné si je volně půjčit v knihovně.“

Od 90. let napsal C. D. Payne celkem osm příběhů o životě Nicka Twispa. Brzy se staly oblíbenou teenagerovskou četbou, přestože první díl si autor musel vydat na vlastní náklady. A právě úvodní knihu přenesli Bezruči na jeviště. Nickovi je čtrnáct, nesnáší své nemožné rodiče, je nešťastně zamilovaný a touží se stát známým gangsterem s přezdívkou Píchač.

„Nick je hodně odlišný oproti mně i oproti mně ve čtrnácti. Zvláštní ale je, že mu přesto v některých věcech hodně rozumím,“ přiznává představitel hlavní postavy Jakub Burýšek.

Mládí v hajzlu je další z řady deníkových zápisků teenagerů plných absurdního humoru, kdy jejich hrdinové pohrdají světem dospělých, a přesto se do něj řítí po hlavě, aby o nic z něj nepřišli. „Snažíme se na všechno dívat očima čtrnáctiletého Nicka, takže dospělé postavy jsou přestřelené, fungují trochu jako karikatury, náctiletí berou rodiče jako neskutečné geronty,“ prozradila režisérka. 

V premiéře uvede Divadlo Petra Bezruče české Mládí v hajzlu 12. května. Spisovatel C. D. Payne se přijede podívat na reprízu 7. června.