Filmové klapky podvacáté! Putují na aukci do Zlína

Filmové klapky na výstavě i na dražbě (zdroj: ČT24)

Filmové klapky od Adolfa Borna, Jana Saudka nebo Dagmar Havlové podpoří mladé filmaře. Originální výtvarná díla opět vydraží zlínský filmový festival pro děti a mládež. Nejprve ale rekordních 141 klapek představuje na putovní výstavě. Na přelomu dubna a května je kolekce k vidění na Slezskoostravském hradě.

Klapky se malují a draží už podvacáté, za celou dobu vzniklo 2200 klapek. Nejčastěji je výtvarníci zdobí pohádkovými a filmovými motivy. Najdou se ale výjimky. Například zlínský výtvarník Ladislav Pálky zachycuje festivalový Zlín, skláři Ondřej a Stanislav Žampachovi zase vyzdobili skleněný podklad ryzím zlatem.

„Přispívali nám například Jan Saudek, Kateřina Miler nebo loni zesnulý Adolf Born. Je tu i klapka, kterou vytvořila dcera Karla Zemana. Za těch dvacet let se do projektu zapojují nejen jednotlivci, ale i celé výtvarnické rodiny,“ připomněla další jména mluvčí festivalu Kateřina Martykánová. 

Prohlédnout si letošní klapky mohli zájemci už v Praze, Mladé Boleslavi, Brně a Olomouci. Po Ostravě se přesune do Zlína, kde se na konci května uskuteční tradiční aukce. Vybrané peníze půjdou na podporu autorských snímků studentů filmových škol. Dosud nejúspěšnější byla klapka Libora Vojkůvky, v roce 2008 za ni dal kupec 199 tisíc korun.

Do letošního roku vydělaly filmové klapky více než 28 milionů korun, které pomohly podpořit 330 audiovizuálních studentských projektů.