Paul Klee navštívil Studio Hrdinů. Jeho deníky jsou Mimo zápis

Představení Mimo zápis ve Studiu Hrdinů (zdroj: ČT24)

Divadelníci Ivana Uhlířová a Vojtěch Mašek v pražském Studiu Hrdinů připravili scénickou koláž nazvanou Mimo zápis. Zdrojem inspirace jsou texty a fragmenty deníků, které zapsal známý avantgardní výtvarník Paul Klee. Nejedná se však o životopisné drama ani o snahu o portrét umělce. Autory zajímá samotný proces tvorby uměleckého díla.

„Kdo má zkušenost s tím, že otevře sešit a chce zapsat první větu, tak zná to síto, kterým projede spousta vět, aby zůstala ta jedna, která je hodna zapsání. Celý ten moment může v reálném čase trvat několik minut, ale u nás trvá hodinu a je tím představením,“ říká Ivana Uhlířová. Spolu s ní hrají Michal Kern nebo Václav Dragoun.

Rekonstrukce skutečnosti

„Cílem tohoto dramatického záměru je stvořit mikrokosmos dvou hrdinů uvězněných ve svých rolích, úkolech, posláních i povoláních. Jejich každodenním údělem je rekonstrukce skutečnosti. Už nevědí, jak dlouho to dělají. Ve chvíli, kdy se vzdávají své snahy, kdy se osvobodí od otroctví každodenních zápisů, pocítí euforii i závrať; součástí jejich experimentu je experiment ukončit,“ komentují představení autoři.

Hra Mimo zápis se zabývá tématem tvorby, vzniku uměleckého díla, identity, autorství, aktu tvoření. Podobně jako vizionářský malíř a grafik Paul Klee se zabývá filozofickými otázkami a zároveň tvoří dadaistickou nonsensovou poezii a vnímá absurditu a paradox lidské existence. Nejbližší reprízy se konají prvního a druhého května.