Ze šuplíku na plac. Kinokabaret pomáhá mladým scenáristům

Kinokabaret pomáhá mladým scenáristům (zdroj: ČT24)

Ani divadlo, ani film, ale Kinokabaret. Scénické čtení představuje nerealizované filmové scénáře mladých tvůrců na jevišti – a pomáhá tak především scenáristům z FAMU získat pozornost pro jejich práce. Dosud totiž psali převážně do šuplíku, spolupráce s dalšími obory, například režií, podle nich zatím příliš nefunguje.

„Pro scenáristu je cenná zkušenost, že své věci sám uvádí v život, což se jen tak neděje,“ domnívá se Vojtěch Bohuslav, který na únorovém Kinokabaretu seznámil publikum se svým příběhem nazvaným Co si počneme? 

Kinokabaret vznikl původně jako projekce krátkých školních filmů. „Pak mě napadlo, že je to trochu nespravedlivé, že promítáme filmy režisérů, ale scenáristi zůstávají trochu bokem,“ uvedla autorka projektu Natálie Císařovská, co ji vedlo ke změně.

Zájem roste

Jevištní představování filmových scénářů testuje spolupráci s dalšími obory – k ní jsou přizvání herci, scénografové i režiséři. O látky mladých tvůrců se už hlásí i zkušení filmaři a projekt podpořila nadace pro začínající umělce. „Máme velmi příjemnou reakci od zavedených filmových producentů, kteří nás žádají o zasílání scénářů,“ potvrdil za Kinokabaret Tomáš Šimon.

Tvořivá laboratoř realizuje každý měsíc jeden scénář.  Únorové představení se konalo v komunikačním prostoru Školská 28, od března se ale projekt pro velký zájem přesouvá do prostoru NoD v Roxy. Jako první zde návštěvníci poznají road-movie řidiče kamionu a arabského migranta od scenáristy Lukáše Valíška.