Do Holešovic přiletěla vzducholoď Gulliver. Setkávat se v ní budou spisovatelé a čtenáři

Události: Holešovická vzducholoď bude sloužit literatuře (zdroj: ČT24)

V pražských Holešovicích se o druhém prosincovém víkendu slavnostně otevřela vzducholoď Gulliver. Dřevo-ocelová stavba vyrostla na střeše kulturního centra DOX, jehož je součástí.

„Přistávací manévr“ nové holešovické vzducholodě trval tři roky. Uvnitř lodě vznikl sál věnovaný výhradně literatuře.

Pořádat se tam budou setkání s autory, lidé si tam ale budou moct přijít i jen tak počíst. „To je tajemství vzducholodí, že jsou vevnitř nejkrásnější,“ říká autor Gullivera architekt Martin Rajniš.

Program vzducholodi proto zahájili světově známí spisovatelé Azar Nafisi a Patrik Ouředník. Spolu s nimi se slavnostního otevření lodi zúčastnili také ilustrátor Petr Sís a zakladatel organizace Art for Amnesty Bill Shipsey.

 Stavbu lodě inicioval ředitel Centra současného umění DOX Leoš Válka. „Přišel Leoš Válka a povídá: Hele, Martine, archa svobody, sedni si a skicuj. První verze, druhá verze,“ vzpomíná na vznik holešovické vzducholodě Rajniš. 

Vstup do vzducholodě Gulliver v centru DOX
Zdroj: Ondřej Deml/ČTK

Zpočátku přitom vůbec nebylo jasné, že půjde o vzducholoď. Podle zadání měla nad centrem DOX vzniknout nekorespondující struktura organického tvaru, která by byla v kontrastu s architekturou centra. Potom se promýšlela délka lodě, tvar i materiál. „Aby to nebylo, jako že sem spadl kolos,“ říká Válka.

Loď má 42 metrů, konstrukci z kovu, plášť ze dřeva a kryt z nejmodernějšího plastu. Romantické plavidlo nad střechami stálo 25 milionů korun.

Podle centra DOX vzducholodě „ztělesňovaly věčnou lidskou touhu létat“.  Vzducholoď proto dostala jméno podle hrdiny fantaskního cestopisu Gulliverovy cesty z 18. století. Holešovický Gulliver vezme na palubu současnou českou a světovou literaturu při čteních a setkáních s autory.