Famufest se letos zamiloval do dokumentu

Laura Figurová: Tento rok převažují dokumenty (zdroj: ČT24)

Už po třiatřicáté se v soutěžní přehlídce představují filmy studentů pražské Filmové akademie múzických umění (FAMU). Tématem letošního ročníku Famufestu, který začal ve středu a potrvá do neděle, je láska. Festival tradičně nabízí nejen výběr ze studentské tvorby, zároveň probíhají diskuze s tvůrci, koncerty a výstavy.

„Každý rok to dělá nový realizační tým, takže koncept je vždycky jiný. Tento rok jsme zvolili téma lásky,“ říká ředitelka festivalu Laura Figurová. „Tvorba je dost různorodá, nedá se to definovat, protože lidé na škole žijí svými tématy. Ale tento rok v soutěžní sekci převažují dokumenty.“

Katalyzátor dramatických zápletek

„Láska je jedním z nejdůležitějších motivů, který se ve filmu objevuje už od počátku filmové narace. Je to nejčastější katalyzátor dramatických zápletek na plátně i v realitě. Naše láska si na nic nehraje, je silná a responzivní, útočí a provokuje,“ vysvětlují organizátoři volbu tématu.

Soutěžní přehlídka filmů studentů FAMU se koná v prostorách pražského Bia Oko, nesoutěžní snímky se promítají v nedalekém Studiu Hrdinů. Na programu jsou mimo jiné dokumenty Zákon Helena od Petry Nesvačilové, který mapuje osudy Berdychova gangu, nebo nový díl z cyklu Český žurnál nazvaný Výchova k válce, který natočila Adéla Komrzý.