Od semtexu po genetiku a jiné zázraky. ČT mapuje českou vědu

Kostka písku, která unese auto, objev Raneferovy hrobky, nanospider nebo kontaktní čočky, lék na AIDS i kolagenní protéza. To všechno jsou objevy, za nimiž stojí Češi - slavní i ti méně známí. Právě jim a jejich práci se bude věnovat speciální série pořadů České televize o české vědě. První z nich uvidí diváci na obrazovkách už na jaře.

„Význam českých odborníků v mnoha vědních disciplínách překračuje naše hranice, mnozí z nich patří mezi nejuznávanější vědce v celosvětovém kontextu. Povědomí o tom, co dokázali, i o tom, na čem a jak pracují, je však mezi širokou veřejností stále spíše omezené. Přitom vliv jakýchkoli posunů na poli vědy a výzkumu je pro naši společnost zcela zásadní,“ domnívá se generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Chystá se například dokumentární film s hranými prvky o otci genetiky Johannovi Gregoru Mendelovi či přírodopisné série o tajuplných podzemních i vodních světech. Nová série pořadů zaměřených na českou vědu pokrývá různé, často velmi specifické, obory, sleduje přední osobnosti současnosti i největší historické úspěchy našich badatelů. Zároveň jde o pořady žánrově pestré, od denního zpravodajství přes docusoapy a solitérní dokumenty až po večerní zábavní formáty.

Už na jaře: Tajemství těla i nanospideru

Některé z nich představí ČT už na jaře. Patří k nim dokumentární seriál Doktoři, který sleduje tři špičkové české lékaře a jejich týmy v každodenní praxi jejich profese: neurochirurgii, kardiologii a plastické chirurgii.

Češi o sobě často říkají, že není moc věcí, na které by mohli být pyšní. Ale není to pravda. Mají na svém kontě řadu objevů a vynálezů, které změnily svět. Je čas připomenout si, co vše dokázal český člověk vymyslet.
Lenka Poláková
kreativní producentka Českých zázraků

Dalším z nových pořadů tohoto jara se stane cyklus naučných dokumentů Člověk, to je věda, který se zaměří na témata, jako je žárlivost, toxoplazmóza nebo hormonální antikoncepce, z pohledu současné evoluční biologie, psychologie či genetiky. Připravuje se také nový původní zábavní formát Tajemství těla, který nabídne úplně nové úhly pohledu na fungování lidského organismu.

Tisková konference: představení nových vědeckých projektů na ČT (zdroj: ČT24)

Část pořadů se zaměří na úspěchy českých badatelů, které zasáhly do světové vědy. Hudebník Dan Bárta představí v právě natáčených Cestách za zvířaty Česko jako velmoc na poli záchrany ohrožených druhů živočichů. Archeolog Miroslav Bárta připravuje pořad o objevech českých archeologů. A významné objevy z dalších oborů přiblíží divákům České zázraky.