Na cenách MTV pohořela Beyoncé, Green Day kritizovali volby v USA

Udílení evropských hudebních cen televize MTV přineslo v neděli večer v nizozemském Rotterdamu překvapení: pohořela favorizovaná Beyoncé, která neproměnila ani jednu z pěti nominací. Cenu Biggest Fans za největší množství fanoušků získal Justin Bieber. Ocenění „globální legenda“ převzala punk rocková kapela Green Day.

Evropský neúspěch americké zpěvačky Beyoncé překvapil také proto, že letos na konci srpna výrazně ovládla americké ceny hudební televize MTV, když z 11 nominací osm proměnila v ocenění. V létě zvítězila také v hlavní kategorii video roku, kde bodoval klip Formation.

Na evropských cenách byl jako nejlepší video vyhlášen klip nazvaný Starboy, který společně vytvořili The Weeknd a Daft Punk. Nejlepší písní je Sorry od Justina Biebera. Kanadský interpret Bieber získal také cenu Biggest Fans za největší množství fanoušků.

Do popředí se s dvěma oceněními prodrali také interpreti jako kanadský zpěvák Shawn Mendes, americké duo Twenty One Pilots a nizozemský DJ Martin Garrix. Dvě ceny má rovněž Američanka Lady Gaga.

Američané mají kolektivní infarkt, uvedl zpěvák Green Day

Ocenění „globální legenda“ hudebního nebe převzala punk rocková kapela Green Day, která gala večer uzavřela svým vystoupením. Americké trio se celkem třikrát stalo MTV Europe Music Awards skupinou roku. Její členové si dovolili i politickou tečku komentováním závěru „strašné“ kampaně před prezidentskou volbou ve Spojených státech, které „unikli“.

Podle zpěváka skupiny Billieho Joea Armstronga Američané právě procházejí „velkým kolektivním infarktem“. Kapela se dlouhodobě netají odporem k republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi.

Na show vystoupili také Bruno Mars, Kings of Leon, OneRepublic a Zara Larssonová. Udílení cen se odehrává každý rok v jiném evropském městě a vítěze vybírají fanoušci z celého kontinentu.