Angažovaná Beyoncé ovládla hudební ceny MTV

Americká zpěvačka Beyoncé ovládla nedělní udílení cen hudební televize MTV, když z 11 nominací osm proměnila v ceny. Zvítězila také v hlavní kategorii video roku, kde bodoval klip Formation. Ještě před ceremoniálem zapózovala s matkami amerických černochů, které zastřelili v USA policisté či příslušníci ochranky.

Před ceremoniálem v newyorské Madison Square Garden se Beyoncé fotografovala na bílém koberci s matkami Michaela Browna, Trayvona Martina, Oscara Granta a Erika Garnera, jejichž smrt z rukou ozbrojených složek v USA aktivisté označují za projev rasismu. Matky těchto mužů se již objevily na vizuálním albu Beyoncé Lemonade.

Angažovaná Beyoncé ovládla ceny MTV (zdroj: ČT24)

Z tohoto alba je také píseň Formation. Za videoklip k ní dostala v neděli Beyoncé několik cen. Zvítězila v kategoriích klip roku, popový klip, choreografie nebo režie. „Mám ten nejlepší tým. Pracují bez přestání. Jsou vzhůru celou noc. Bez vás bych to nedokázala,“ děkovala umělkyně.

V hlavní kategorii video roku soupeřila Beyoncé mimo jiné s britskou zpěvačkou Adele, která neproměnila ani jednu z osmi nominací. Loni v této kategorii vyhrála americká zpěvačka Taylor Swiftová s klipem k písni Bad Blood s hostujícím rapperem Kendrickem Lamarem.

Mezi prvními se udělovala cena za hiphopové video, kterou si odnesl kanadský rapper Drake za klip k písni Hotline Bling. Nejlepším mužským videoklipem se letos stal klip dýdžeje Calvina Harrise This Is What You Came For, v němž vystupuje zpěvačka Rihanna.

Osmadvacetiletá zpěvačka z Barbadosu Rihanna si z nedělního večera odnesla cenu Michaela Jacksona, která patří umělci s novátorským přístupem k tvorbě videoklipů. Ceny televize MTV za hudební videa se udělují od roku 1984. Pro své favority mohou hlasovat fanoušci přes internet. První televizní hudební kanál začal vysílat před 35 lety.