Instalatér z Tuchlovic je solitér. Rozumí mu ale matka a Tomáš Vorel

Instalatér z Tuchlovic v kinech (zdroj: ČT24)

Je zručný, poctivý, se vším si poradí, jen ne se svým životem. Příběh o instalatérovi z Tuchlovic, inspirovaný skutečným instalatérem z Tuchlovic, přenesl na filmové plátno ve svém nejnovějším snímku režisér Tomáš Vorel. Svéráznému opraváři přisoudil filmovou podobu Jakuba Koháka, pro něhož byla titulní postava první hlavní rolí. Vesnická komedie, jež vznikla v koprodukci České televize, vstupuje nyní do kin.

Se skutečným instalatérem z Tuchlovic se Vorel prý seznámil, když se mu ve studiu porouchalo umyvadlo. Při setkání ho muž zaujal natolik, že se rozhodl natočit o něm film. Nazval ho jednoduše Instalatér z Tuchlovic a ve vsi nedaleko Prahy ho také natáčel. „Točilo se navíc i v jeho domě, v jeho dílně, dokonce v jeho posteli, jen povlečení jsme si donesli svoje,“ prozradil Vorel, který ke snímku také napsal scénář a postavil se za kameru. 

Mnozí se poznají také v dalších filmových postavách. „Máma, kterou hraje Eva Holubová, automechanik Čtvrtníček, klempíř Budař, taxikář Blažek jsou všichni převzati z reality, i když upraveně,“ potvrdil filmař.

Baví ho fotbal, už ne složenky

Hlavní roli Luboše Cafourka psal na tělo Jakubu Kohákovi, kterého si už předtím odzkoušel jako herce v epizodní roli komedie Vejška. „Líbilo se mi, jak je civilní, přirozený. Není herec, což je vlastně výhoda. A zároveň je to osobnost, postava výrazná a podivná,“ vysvětlil Vorel obsazení. 

Čtyřicátník Luboš je tak trochu společensky nemožný. Nemá mobil, jezdí jen na kole, některé věci mu nedochází. Žije jen s matkou, která se o něj stará – a rozhodne se mu obstarat i ženu, což se ukáže jako ne zrovna snadný úkol. Vorel do komedie o seznamování navíc přimíchal i vážnější témata: domácí násilí, rasismus, smrt někoho blízkého.

„Je to solitér, který si uchoval chlapecké vnímání světa,“ říká o Cafourkovi Jakub Kohák. „Má kočky, baví ho fotbal, sem tam něco opraví, ale aby řešil zodpovědnost, složenky, že by dospěl, k tomu se nemá.“  

Diváci se s Instalatérem z Tuchlovic mohou v kinech seznámit od  6. října.