Divadlo na Vinohradech si dělá legraci z Karla Marxe

Studio pražského Divadla na Vinohradech v září uvedlo premiéru hry Milana Uhdeho Zvěstování aneb Bedřichu, jsi anděl, která si dělá legraci ze života Karla Marxe. Hru nastudoval režisér Jan Burian, který se tak z ředitelské pracovny Národního divadla na chvíli vrátil do míst, kde v devadesátých letech zastával pozici uměleckého šéfa a kmenového režiséra. Další repríza se koná už ve čtvrtek 6. října.

Hlavní hrdinové hry se jmenují Karel Max a Bedřich. Narážka na jména slavných revolucionářů není náhodná. Milan Uhde hru napsal v roce 1986 jako ironickou dobovou anekdotu. Premiéry se dočkala až o dva roky později v chorvatském Záhřebu. Utahuje si totiž z lidí, kteří chtějí měnit svět, ale nemají pod kontrolou vlastní život.

Divadlo na Vinohradech uvedlo hru Zvěstování (zdroj: ČT24)

„Hra obsahuje téma, které bude znít i v současnosti. Je jím obraz lidí, kteří chtějí ostatním radit, jak mají žít a jak uspořádat společnost. Sami si však nevědí rady s vlastním životem a s elementárními lidskými situacemi, s nimiž si ti, kteří nikomu neradí, poradí lépe,“ říká režisér Jan Burian. Na studiové scéně Vinohrad nastudoval naposledy v roce 2000 Havlovy aktovky Rodinný večer a Vernisáž.

V inscenaci Zvěstování hrají Andrea Černá, Zuzana Vejvodová, Otakar Brousek ml. a Tomáš Pavelka. Milan Uhde považuje hru za svoji nejlepší komedii, Divadlo na Vinohradech ji uvedlo k jeho osmdesátinám.