Na autora Zapomenutého světla se nezapomíná

Tasov na Vysočině si připomněl literáta, kněze a místního rodáka Jakuba Demla. Pětapadesáté výročí jeho úmrtí provázel třídenní seminář a odhalení nového náhrobku, ten původní poničili vandalové.

 V Tasově se Jakub Deml roku 1878 narodil a je zde i pochován. Sepsal zde také své nejznámější dílo - Zapomenuté světlo, které v roce 1996 zfilmoval Vladimír Michálek s Bolkem Polívkou v hlavní roli. Kniha, k níž kněze inspirovala jeho vlastní náklonnost k hraběnce Kateřině Sweerts-Šporkové, byla krátce po vydání zabavena úřady a cenzurována.

„V Památníku písemnictví jsme nedávno identifikovali složku, kde byl rukopis Zapomenutého světla,“ prozradila Daniela Iwashita, badatelka zabývající se korespondencí a dílem Jakuba Demla. A také organizátorka mezinárodní konference, kterou pod názvem Cožpak to jsem chtěl, aby mne zařadili do literatury? Jakub Deml a literární tradice uspořádal Ústav pro českou literaturu.

Připomenout si jeho odkaz přijel i syn dalšího katolického básníka Jana Zahradníčka. „Byl to spisovatel s velkou fantazií, člověk s velkým humorem a obrovskou duší,“ zavzpomínal na Jakuba Demla.

V Tasově připomněli Jakuba Demla (zdroj: ČT24)

Za života čelil Deml mnoha zákazům činnosti ze strany církve i státu, po druhé světové válce čelil obvinění z kolaborace, nebylo mu ale prokázáno. Jeho dílo nebylo přijímáno vždy kladně, dnes je tomu naopak: je dokonce považován za předchůdce moderních literárních směrů.