Street art tě sleduje, varuje korupčníky v Kábulu pouliční umění

Street art v Kábulu (zdroj: ČT24)

Obyvatele Kábulu má před teroristickými útoky chránit vysoká šedá zeď. Umělecká skupina Art Lords ji ale využila i k upozornění na největší šrámy současné afghánské společnosti - prostřednictvím street artu.

Díky Omaidovi, členovi skupiny Art Lords, dění v Afghánistánu ze zdi sledují vševidoucí velké oči, kterým neujde korupce, mafie ani teror. „Ty obrazy znamenají, že se dívám. Že vidím korupci, která bohu ani lidskému pohledu nezůstává skryta,“ vysvětluje Omaid. „My víme, že to, co děláte, je nespravedlivé. Jste korupčníci a my na to upozorníme.“   

Vedle finančních a jiných podvodů jeho malby na ochranných kábulských zdech reflektují i uprchlickou otázku nebo nerovnost.  Art Lords ale nechtějí upozorňovat jen na negativní věci. Na zdech vyobrazují i hrdiny hodné příkladu. „Chci lidem říct, že nemusíme následovat vojevůdce, ani drogové bossy, ani ozbrojence. Že jsou jiní, kteří by měli být našimi vzory,“ upozorňuje Omaid.

I když ví, že štětec proti zbraním nemá šanci, věří, že i každá aktivita, i umělecká, může moci posunout společnost k lepšímu.