Pražská galerie NoD sbírá samorosty

Samorosti vystavují (zdroj: ČT24)

„Překroč svůj stín!“ Krédo letošních Samorostů, tedy nezávislých a amatérských umělců, kteří už počtvrté vystavují své práce v pražském Experimentálním prostoru NoD. Galerie se tak otevírá tvůrčí veřejnosti a dává jí možnost nahlédnout do provozu - od propagace výstavy až po její realizaci.

150 uměleckých „samorostů“ překročilo v duchu letošního motta svůj stín a svá díla vystavili veřejně. Každý přihlášený samorostlý umělec letos zaslal pět děl k posouzení odborné porotě. Ta následně udělala pro výstavu svůj kurátorský výběr.

Do něho se dostala třeba sklenice, v níž jsou místo okurek naložení plyšáci, objekty ze dřeva, fotografie a především malba. K vidění jsou do 6. září. 

Vyvrcholením soutěžní přehlídky je ocenění nejlepších tvůrců a odměnou další výstava vítězů opět v pražském prostoru NoD. Letošní novinkou pro komunitu uměleckých samorostů je vznikající webová stránka, kde si autoři budou moci navzájem předávat své zkušenosti - od toho, jak třeba správně napnout plátno, po orientaci na uměleckém trhu.