Trailer: Kryštof Hádek ve špionážním dramatu o srpnu 1968

Po Vlkovi z Královských Vinohrad, který byl s úspěchem uveden na filmovém festivalu v Karlových Varech, se do kin chystá další film inspirovaný životem zesnulého režiséra Jana Němce. Odehrává se za dramatických událostí roku 1968, kdy se Němcovi podařilo natočit a vyvézt do zahraničí záběry srpnové okupace. Krycí jméno Holec v česko-rakouské koprodukci představuje první trailer.

Ve Vlkovi z Královských Vinohrad byl alter egem Jana Němce, výrazného tvůrce české nové vlny, Jiří Mádl. Ve filmu Krycí jméno Holec lze podobnost s jeho osudy najít v hlavní postavě Jana Davida, kterého hraje Kryštof Hádek. Fiktivní příběh, opírající se o skutečné události i osoby, vznikl na motivy Němcovy povídky Italská spojka

Špionážní drama se odehrává mezi Prahou a Vídní v roce 1968. Hrdiny staví před zásadní volbu mezi kolaborací a sebedestruktivním hrdinstvím. Janův film je přijat na festival v Cannes, přestože jeho tvorba byla do té doby cenzurována a on sám je tvrdohlavým oponentem komunistického režimu. Při rozhovoru pro rakouskou televizi se seznámí s Helmutem Zilkem (Johannes Zeiler), tehdy novinářem, později ředitelem televizní stanice a vídeňským starostou. Zilkovi se daří vysílat živé rozhovory z Československa.

Osudy obou se propletou ale mnohem více. Nejprve kvůli režisérově krásné přítelkyni, herečce Evě (Vica Kerekes), poté po srpnové okupaci, kdy Jan natočí záběry z pražských ulic a jedinou cestu, jak je dostat na Západ, představuje právě Zilk. Na toho se ale zaměřila StB, pro niž je kvůli své slabosti pro ženy a alkohol snadno vydíratelný. Postavě Helmuta Zilka nechali filmaři pravé jméno, na jméno Holec byla vedena jeho složka u StB. Tento rakouský novinář a politik zemřel v roce 2008, skutečný rozsah a forma jeho spolupráce s tajnou policií nebyly nikdy spolehlivě objasněny.

Jeho filmový příběh v režii Franze Novotného začnou česká kina vyprávět 22. září, v rakouských se promítá od konce července.