Co umělec, to muzikant. Akademie výtvarných umění vydala první vinyl

Události v kultuře: AVU představuje absolventy (zdroj: ČT24)

Diplomanti Akademie výtvarných umění vystaví v pražském Veletržním paláci své absolventské práce. Poprvé dali nesourodé kolekci název Vanity Fair. V rámci výstavy navíc vychází historicky první vinyl AVU s hudbou pedagogů a studentů Akademie.

„Zadání diplomantské výstavy je každý rok stejné. Ukazuje všechny absolventy Akademie výtvarných umění a díla, která předložili k absolutoriu,“ říká kurátor Otto M. Urban. Na AVU studují v současné době více než tři stovky studentů v osmnácti různých ateliérech. Počet absolventů se v posledních letech ustálil na zhruba čtyřiceti.

Tvorba absolventů reflektuje zaměření jednotlivých ateliérů od klasických sochařských a malířských, přes ateliéry kresby a grafiky až po ateliéry intermediální a konceptuální, zvláštní postavení mají ateliéry restaurátorské a škola architektury. Vernisáž výstavy Vanity Fair proběhne ve čtvrtek 23. června a výstava potrvá do 7. srpna.

Historie školy a historický vinyl

Expozice absolventů částečně akcentuje také historii školy, protože AVU letos slaví 120. výročí zestátnění a povýšení Akademie na vysokou uměleckou školu. AVU je nejstarší uměleckou školou v českých zemích. Zakladatelem byla roku 1799 Společnost vlasteneckých přátel umění, která stála také u zrodu Národní galerie v Praze v roce 1796.

V rámci výstavy Vanity Fair vznikla také unikátní kompilace třinácti písní pedagogů a studentů Akademie na historicky prvním vinylu AVU. Bonusovou kolekci Sounds of AVU doprovází osm druhů uměleckých obalů v limitovaných sériích, které zpracovali pedagogové Akademie, například Vladimír Kokolia, Jiří Petrbok nebo Michael Rittstein.