Ostravský archiv na jeden den vystaví 9 obchodních domů

Do Ostravy se na jediný den vrátí bývalé obchodní domy. Archiv města připravil výstavu s názvem Paláce hojnosti. Fotografie, reklamní letáky nebo plány špičkových architektů, kteří je navrhovali, připomenou dobu první republiky, kdy Ostravané nakupovali v devíti noblesních obchodních domech.

Rostoucí průmyslové centrum první republiky dávalo lidem práci a ti zase utráceli peníze. „Navíc byl v roce 1927 vydán stavební zákon, který obchodníky nebo stavitele osvobodil na 35 let od daní,“ připomíná archivářka Šárka Glombíčková, že podpora vzešla i od státu.  

Svůj obchodní dům v Ostravě postavili i slavní Brouk a Babka. Jejich zaměstnanci jezdili na chatu do Beskyd a mezi jejich výhody patřila třeba i možnost přihlášení do lyžařského klubu podniku. 

Obchodní dům Ostravica-Textilia patřil k největším v republice. Vznikl spojením dvou budov a dostavbou. Jeho největším konkurentem byl obchodní dům Rix. „Když jeden obchodní dům inzeroval v novinách slevy, druhý měl okamžitě inzerát také. Jejich soupeření bylo známé, a dokonce skončilo až u Krajského soudu v Ostravě,“ prozradila archivářka Jaroslava Novotná. 

Komplex Ostravici-Textilie dnes chátrá. Domu Rix se staly osudnými nálety spojeneckých vojsk, rok po válce musel být stržen.

Ostravský archiv na jeden den otevře Paláce hojnosti (zdroj: ČT24)

Ostravané chodili nakupovat také do ASA, kde postavili první jezdící schody ve městě. A v Baťově obchodním domě na náměstí celé patro zabral pedikérský salon. Vrátit se do ostravských Paláců hojnosti mohou zájemci jen 9. června, u příležitosti Mezinárodního dne archivu.