Nevzdáme se nikdy! Divadlo v kryptě připomene parašutisty

Nevzdáme se nikdy! Divadlo v kryptě připomene parašutisty (zdroj: ČT24)

V Česku vzniká divadelní projekt o atentátnících na Heydricha a jejich spolupracovnících. Herci a tanečníci ho představí v kostele v Resslově ulici, kde měli parašutisté poslední útočiště, 10. června. Symbolicky v den, kdy nacisti před 74 lety vypálili Lidice.

Nikdy se nevzdáme, přesně tak odpověděli parašutisté ukrytí v kostele na nabídky gestapa, a jmenuje se tak i hra o jejich hrdinství. Autorkou je třicetiletá Raila Hlavsová, která chce ukázat, jak parašutisté v kryptě žili. „Kubiš s Gabčíkem prožívali tuhle chvíli těžce,“ řekla autorka divadelního projektu Nevzdáme se nikdy Raila Hlavsová. Kromě divadelní hry začala psát Raila Hlavsová na sociálních sítích fiktivní deník parašutistů z krypty, který denně čte více než 400 lidí. 

Herci se připravují na vystoupení v kostele svatých Cyrila a Metoděje teprve od konce května, trénují pravidelně několikrát týdně. Všichni na představení pracují ve svém volném čase a zadarmo. „Člověk cítí neuvěřitelnou pokoru, která se v tom herectví musí projevit, protože to není smyšlený prostor, je to autentické,“ popsal představitel Jana Kubiše Viktor Javořík.

Jozef Gabčík a Jan Kubiš
Zdroj: ČT24

Do protektorátu se parašutisté dostali těsně před silvestrem 1941. Atentát na Heydricha provedli 27. května 1942 (podrobněji zde). „Pro všech sedm mládenců byla nejkritičtější právě noc z 27. na 28. května, kdy nacisté během 24 hodin udělali grandiózní pátrací akci v celém protektorátě,“ dodává historik Marek; parašutisté se skrývali i ve světlících domů a po ochabnutí nacistického pátrání jim nabídla pomoc pravoslavná církev – skryli se v cyrilometodějském kostele. 

Skryté parašutisty nacisté odhalili kvůli exilovému vojákovi a konfidentu gestapa Karlu Čurdovi. Smyčka okolo posledního útočiště parašutistů se stáhla po čtvrté hodině ráno. Nacisté zahájili palbu do oken kostela a zároveň vtrhli do chrámové lodě. Tam narazili na první odpor; na ochozu bojoval Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Následovala přestřelka, při které parašutisté hodili tři bomby, stejné, jaké Kubiš použil při atentátu na Heydricha. Nakonec podlehli – Opálka a Bublík si poslední náboj nechali pro sebe, Kubiš vykrvácel.

Ochoz kostela po bitvě parašutistů s nacisty
Zdroj: ČT24

Následoval boj o kryptu. Příslušníci gestapa do krypty vhazovali slzotvorné granáty, bombičky se slzným plynem, hasiči se prostor snažili zaplavovat vodou. Obránci odpovídali zápalnými lahvemi, žebříkem se snažili vystrčit hadice hasičů. Po sedmihodinovém odporu nakonec v bezvýchodné situaci ukončili život vlastní rukou. Zemřeli Jaroslav Švarc, Jan Hrubý a zbylí dva z trojice, která provedla atentát na Heydricha: Jozef Gabčík a Josef Valčík. Jejich poslední slova byla: „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme.“