Do Prahy spadl Meteorite, ve Vltavě plavou Nohy z vody. Začal Sculpture Line

Praha hostí festival Sculpture Line (zdroj: ČT24)

V ulicích hlavního města se od 1. června budou náhodně vyskytovat originální sochy a instalace. Začal totiž druhý ročník festivalu Sculpture Line, který uměleckými díly ozdobí bezmála dvě desítky veřejných prostranství. Kolemjdoucí budou až do září narážet třeba na dvoumetrový ocelový Meteorit italského umělce Riccarda Cordera nebo na hravé Nohy z vody Kurta Gebauera.

Alberto Aragón Reyes / Kokon
Zdroj: Sculpture Line

Sedmimetrový Otazník na hladině Vltavy japonského tvůrce Junichiro Ishii či majestátní bronzoví Koně Michala Gabriela „cválající“ po piazzetě Národního divadla - to je pouhý zlomek zastávek letošní pražské „sochařské linky“. Kromě již zmíněných děl si pozornost zaslouží také tři Manty Michala Trpáka, které se budou vznášet nad hlavami návštěvníků Novoměstské radnice, či Medvěd Ondřeje Bílka, jenž bude držet stráž před Tančícím domem.

Střet umění a každodennosti

„Sculpture Line přichází za obyvateli a návštěvníky Prahy a chce, aby se se sochou či instalací potkali v přirozeném prostředí svého každodenního života. Nabízí jim příležitost nového pohledu na známá a všední místa, možnost odkrýt v nich nové a neznámé příběhy,“ osvětlil cíl akce její zakladatel Ondřej Škarka.

Festival si ale cestu neprodírá jen centrem, zabrousí i do okrajových částí. Dolní Břežany ozdobí tajemný Corpus Angelicus Stefana Milkova, u Bobové dráhy na Proseku bude dělat dřepy obří Cvičící postava Jakuba Flejšara a mramorová Fontána Františka Svátka najde své místo v chodovském Business Parku.

Seznam lokalit obohacených o díla i s jejich podrobným popiskem najdete zde.