Baron Prášil nelže: Digitalizovaný zahájí Zlín Film Festival

Letošní Zlín Film Festival zahájí světová premiéra snímku, který už jednou premiéru měl – digitálně restaurovaného Barona Prášila. 56. ročník přehlídky pro děti a mládež promítne celkem na 360 titulů a tematicky se zaměří na francouzskou kinematografii a počátky filmové tvorby ve zlínských ateliérech.

Let na dělové kouli, cesta na Měsíc i putování napříč oceány v útrobách velryby patří k dobrodružstvím nejprolhanějšího vypravěče Barona Prášila, kterého na filmová plátna přivedl v roce 1961 Karel Zeman. 

Trikový snímek opět ožil díky projektu Čistíme svět fantazie, do něhož je zapojena i Česká televize. Kmotrem digitálně restaurovaného snímku se stal americký režisér Terry Gilliam, pro něhož prý byl Baron Prášil inspirací k jeho příběhu Imaginarium Doktora Parnasse.

Projekt Čistíme svět fantazie si dal za cíl „vyčistit“ tři tituly Karla Zemana – prvním byl vědeckofantastický Vynález zkázy, který byl v obnovené premiéře uveden na loňském festivalu v Karlových Varech. Digitalizace ještě pokračuje Cestou do pravěku. 

56. Zlín Film Festival začíná 27. května, jeho program potrvá do 3. června. Vedle projekcí nabídne také řadu doprovodných akcí, třeba hned v sobotu zábavný den s Českou televizí. Nechybí ani tradiční charitativní dražba filmových klapek. Více o letošní přehlídce prozradila v rozhovoru umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Rozhovor s Markétou Pášmovou

Letos jste se museli obejít bez velkého kina, kam se vejde téměř tisícovka dětí. Nemrzí vás to?

Organizačně jsme to vyřešili, přišli jsme ale bohužel o tu báječnou atmosféru, kterou kino nabízelo a kterou byli všichni zahraniční tvůrci nadšeni, protože kde vás vítá tisícové kino plné dětí.  

Slavnostní zahájení v deset hodin obstaral Rošťák Villads. Hlavní zahájení patří Baronu Prášilovi. Proč zrovna jemu? 

Uvedení Barona Prášila je velmi symbolické. Festival letos slaví osmdesáté výročí od založení zlínského filmového studia a snímek Karla Zemana, tvůrce, který tady celý život tvořil a žil, bude opravdu třešničkou na dortu zlínských oslav. Přivítáme tady také dceru Karla Zemana Ludmilu Zemanovou, která film osobně uvede.

Zmínila jste sekci Pocta velikánům, která se bude věnovat zlínskému studiu, kde vznikly desítky dětských filmů, zmiňme i další sekce. Víme, že posledních dvanáct let se festival vždycky zaměří na konkrétní kinematografii. Kterou představíte letos?

V letošním roce je to francouzská kinematografie. Francie nabízí velké množství filmů, takže sekce je postavena opravdu pro dětského a mládežnického diváka, ale aby nestrádali ani dospělí, mohli si v hlasování vybrat, které filmy z Francie chtějí na festivalu vidět. Z dvaadvaceti snímků uvidí deset, například Četníka ze Saint Tropez, a všechny v originálním znění.

Do Zlína přijedou hosté z řady zemí. Programovým tipem je snímek Abulele z Izraele. Prozradíte o něm více?  

Abulele je soutěžním snímkem v sekci pro děti. Takový E. T. mimozemšťan v moderní podobě. Osamělý chlapeček potká dobrosrdečnou příšeru a ta mu pomáhá bojovat proti lidem, kteří mu nepřejí, zároveň ji honí vojáci, takže se musí ukrývat. Jsem ráda, že k filmu přijede delegace až z Izraele, Izrael není typická země, která by produkovala filmy pro děti. U nás bude mít tento snímek evropskou premiéru.  

Umělecká ředitelka Markéta Pášmová zve na festival (zdroj: ČT24)