Unes si svého člověka, radí v Kalichu. Proto nejsou nikdy sami

Divadlo Kalich uvádí hru o singles (zdroj: ČT24)

Fenomén svobodných lidí neboli singles nepřestává inspirovat. Divadlo Kalich se vrhlo na předlohu od německého režiséra a dramatika Marca Beckera Už nikdy sám! Zuzana Bydžovská, Josef Polášek a Pavel Liška ve hře vykreslují v režii Petra Novotného realitu těch, kteří se snaží pocitu osamělosti uniknout. Přirozeným způsobem však v hledání partnera pohořeli, a tak musí zvolit jiný způsob, který je klidně i za hranicí zákona…

 Ústřední postava v podání Pavla Lišky se rozhodne rozseknout svůj dosavadní single život dost neobvyklým způsobem, za který by ho bezpečnostní složky rozhodně nepochválily. Parťáka na povídání si zkrátka unese. Nadšení ze šíleného plánu s ním sdílí i zvědavá sousedka Zuzana Bydžovská. Dle jejího přesvědčení má totiž každý právo ukrást si svého člověka.

Je to únos a není to únos: rukojmí má sice pouta, ale únosce mu nabízí koláče a nalévá portské. Ale hlavně si s ním chce povídat. Hra je vykreslená do lehké absurdity, takže se i unesený najednou cítí spokojen a netouží se vracet k běžnému životu.

Téma té hry je, myslím, naprosto trvalé, lidské a obecné snad pro všechny věky věků. Jsou jím samota, pocit a tíha z té samoty a touha nebýt sám. Naše hra je osobitá, dojemná a snad i vtipná tím, jak se postavy s pocitem samoty nesmiřují a začnou se s ním velmi po svém vypořádávat.
Pavel Liška
Herec