Stavební hřiště pro malé i velké. Plasy otevřely Centrum stavitelského dědictví

Jací stavitelé byli naši předci a co bychom se od nich mohli naučit? Vyčerpávající odpovědi přináší nové Centrum stavitelského dědictví v Plasích. Národní technické muzeum (NTM) vybudovalo největší expozici svého druhu v pivovaru a hospodářském dvoře bývalého cisterciáckého kláštera. Výstava představuje také život a dílo světově významného architekta Jana Kaplického.

První návštěvnická sezona Centra stavitelského dědictví v Plasích byla slavnostně zahájena o víkendu. Rozsáhlý areál, který Národní technické muzeum vybudovalo s pomocí evropských dotací, chce nalákat turisty, nadšence i odbornou veřejnost.

Budovy samy jsou výstavním skvostem

Zatímco stálá expozice stavitelství se nachází v budově bývalého pivovaru a ukazuje například vývoj zdění, vytápění nebo instalatérství, členitý areál bývalého hospodářského dvora nabízí řemeslné dílny, kde mohou návštěvníci vidět historické technologie.

Muzeum detailně nahlíží pod povrch každé stavební disciplíny, ať už jde o rozvody vody, vytápění, konstrukci oken nebo dřevěných krovů. Původní materiály i tradiční postupy využilo muzeum také při rekonstrukci pivovaru a hospodářského dvora. Budovy nyní exponáty nejen ochraňují, ale samy jsou výstavním skvostem. Z jedné odhalené zdi lze číst historii stavebnictví od románského slohu po třicátá léta minulého století.

Na jednom ze sýpkových pater někdejší sladovny si návštěvníci mohou vyzkoušet vlastní stavitelské schopnosti. Z prostých dřevěných špalíčků lze postavit překvapivě složité konstrukce, vhodná stavebnice je nachystána také pro nejmenší návštěvníky.

Příběh vizionáře: Jan Kaplický

Z expozice nazvané „Příběh vizionáře: Jan Kaplický“ je zatím návštěvníkům zpřístupněna část věnovaná přehledu života a díla, samostatný prostor zaujímá prezentace projektu nové Národní knihovny. V realizaci je dokumentačně studijní centrum Jana Kaplického, které bude zahrnovat řadu dalších modelů stavebních realizací, originály skic a plánů a doprovodné multimediální prezentace.

Generální ředitel NTM Karel Ksandr uvedl, že vznik Centra stavitelského dědictví pro muzeum znamená významné rozšíření expozičních prostor mimo Prahu. „Zároveň se tím zvýšila expoziční plocha muzea o více než 2700 čtverečních metrů, což je o třetinu,“ řekl Ksandr.

Sobotního slavnostního zahájení sezony se zúčastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Uvedla, že není příznivcem způsobů čerpání evropských dotací v letech 2007 až 2013, ale dotace do podobných projektů podle ní dávají smysl. Celkové náklady na rekonstrukci zdevastovaného zázemí kláštera byly přes 330 milionů korun, většinu pokryly právě dotace.

Do konce dubna bude Centrum stavitelského dědictví Plasy otevřené pouze o víkendu, od května potom každý den od úterý do neděle. Plné vstupné stojí 50 korun, snížené 30 korun.