Letní Letná bude v Limbu. V kuřáckém salonku na ni čeká slon

Letní Letná zná první zahraniční jména, která se mezi 18. srpnem a 4. zářím zhoupnou v Letenských sadech. První z nich je australsko-britské představení Limbo, které vzniklo v koprodukci Strut & Fret production house, Underbelly productions a Southbank Centre. Uskuteční se v secesním dřevěném šapitó se zrcadly. Dalším vystupujícím souborem je francouzský Cirque Le Roux s představením The Elephant in the Room spojujícím cirkus s film noir atmosférou, nebo australští Circa se snovým představením Beyond.

Limbo bude uvedeno šestnáctkrát. Podtitul představení zní: „Nejlepší párty mezi nebem a peklem.“ Veliký podíl na atmosféře má v tomto případě živá hudba plná divokých melodií, elektroakustických zvuků a hravých rytmů. „Představení Limbo v režii Scotta Maidmenta zavede diváky do temného podsvětí, kde vládnou špičková akrobacie, neuvěřitelné fyzické výkony i infarktové kouzelnické iluze,“ líčí ředitel festivalu Jiří Turek.

Na kulatém jevišti, které je umístěno uprostřed mezi diváky, vystupuje soubor zahraničních umělců z Montrealu, New Yorku, Marseille a Austrálie - polykačka mečů Heather Holliday, akrobat na tyči popírající gravitaci, beatboxer a klaun Mikael Bres, akrobatický tanečník Hilton Denis, vzdušná akrobatka Evelyne Allard, akrobat na rukou Danik Abishev a hadí muž Aurelien Oudot.

Austalané se s Beyond vypravují za hranice reality. „Existuje hranice mezi lidským a zvířecím, mezi šílenstvím a zdravím, mezi rozumem a snem,“ tvrdí akrobaté. Hra spojuje kousky na visuté hrazdě či a tyči s fyzickými kousky a několika králičími hlavami. Odehrává se v několika menších scénách ohraničených černými závěsy. 

The Elephant in the Room přivítá diváky v roce 1937 v luxusní rezidenci slečny Betty. Hostitelka se během pohoštění vytratí do kuřáckého salonku, kde na ni čekají tři muži a slon v pokoji. Atmosféru noirového filmu vytvářejí čtyři umělci, kteří se po indivudálních úspěších rozhodli poprvé spojit síly.  

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla chystá už třináctý ročník.