I v Jednom světě existuje dvojí pohled: na migraci i mimozemšťany

Dvě hlavní témata, která pálí Evropu, pálí především i osmnáctý ročník festivalu Jeden svět. Současné dění na Ukrajině i kolem migrace chce nahlédnout co nejkomplexněji. Přehlídka filmů o lidských právech začíná 7. března, hlavním leitmotivem je letos „hledání domova“.

Od útěku z válečné zóny, přes čekání na azyl až po integraci vede Jeden svět svůj pohled na aktuální uprchlickou krizi. Zahajovací snímek s názvem Žádný člověk není ostrov sám pro sebe osobně uvede belgický režisér Tim De Keersmaecker, který natáčel o migrantech z Tuniska a Ghany, jimž na ostrově Lampedusa obrazně hodily záchranný kruh dvě italské rodiny. 

„I když protagonisté mají o živobytí postaráno, necítí se šťastní a svobodní. Stále jsou na někom závislí. Film je plný metafor, které dobře vyjadřují to, co prožívají uprchlíci z různých koutů světa,“ podotkla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Žádný člověk není ostrov sám pro sebe
Zdroj: Festival Jeden svět

Festival ukáže cestu uprchlíků přes Středozemní moře – šokující záběry v dokumentu Plavba natočili sami jeho protagonisté -, jejich život při čekání na azyl i to, jak složité je zapadnout v nové zemi. Dokument Můj džihád se pak dotkne debat o radikalizaci evropských muslimů. 

Dokumenty v kategorii Hledání domova reflektují evropskou společnost, která se kvůli přílivu běženců názorově polarizuje. V debatě o migraci se ztrácí naše skutečné hodnoty jako otevřenost nebo solidarita.
Hana Kulhánková
ředitelka festivalu Jeden svět

Současné dění na Ukrajině chce Jeden svět nahlédnout z ukrajinské i ruské strany konfliktu, očima vojáků i obyčejných lidí. Snímek Návrat domů v programové kategorii Neklidná Ukrajina například upozorní, že co je pro jednoho na Krymu návratem ke kořenům, může být pro jiného důvodem k vystěhování. Diváci se prostřednictvím filmů seznámí s mladými Rusy, které k narukování přiměla propaganda nebo touha po dobrodružství, i s ukrajinskými patrioty.   

Mezi druhy i mezi námi

Kromě dvou hlavních témat program zaplňují i další kategorie, například soutěžní Máte právo vědět, upozorňující na hrubé porušování práv ve světě. Sekce Panorama představí jinde oceněné dokumenty, například film o zákulisí bojů s mexickými drogovými kartely s nominací na letošního Oscara.  

Kategorie Mezi druhy pojednává o  vztahu člověka se subjekty, které nejsou lidmi, například o sociálních robotech pro osamělé seniory (Pečovatelka Alice) nebo o mimozemšťanech. Snímek Návštěva rekonstruuje událost, která se zatím nestala – první setkání lidstva s bytostmi z jiné planety. Víc ale bude nejspíš návštěvníky zajímat naše Takzvaná civilizace, zaměřená na módní a potravinový průmysl. 

Pečovatelka Alice
Zdroj: Festival Jeden svět

Chybět nebude ani Český pohled. V premiéře představí snímek Nemusíš s láskou, stačí s citem o sexualitě a rodičovství lidí s mentálním handicapem.

V Jednom světě se letos propojí od 7. do 16. března Praha a následně více než třicet českých měst a také Brusel. Plnohodnotnou součástí přehlídky, pořádané společností Člověk v tísni, jsou i debaty, které stejně jako v předchozích ročnících bude možné sledovat v přímém přenosu také na webu České televize.

Festival Jeden svět hledá domov (zdroj: ČT24)