Kde domov tvůj? Ptá se Jeden svět

Domov není jen místo, kde má člověk oblíbené bačkory. Jaká je tedy jeho definice? V souvislosti s migrací, která už několik měsíců hýbe Evropou, včetně české společnosti, si festival dokumentů o lidských právech Jeden svět za letošní téma vybral „hledání domova“ – a tím i vlastní identity.

Pozornost festival nezaměřuje ale podle pořadatelů jen na lidi, kteří přichází, ale především na nás samotné, kteří svůj domov, a tedy i svoji jistotu máme. Co pro nás domov znamená, o jakou jeho část jsme ochotni se podělit a jakou si naopak hodláme uhájit pro sebe? Zajímá Jeden svět. 

Takzvaná migrační krize nám ukázala hodně především o nás samotných. Na Jednom světě prozkoumáme domov z mnoha úhlů pohledu. Uvědomili jsme si například, že domov nelze zobrazit. Je to komplex řady hodnot, a ne jen oblíbené bačkory.
Hana Kulhánková
ředitelka Jednoho světa

Hledání domova tematizovalo i hlavní festivalovou kategorii. Třináct snímků nabídne pohled na různé aspekty migrace: od příprav na útěk, opuštění domova přes pobyt v uprchlickém táboře až po sžívání s novým prostředím. Hned několik filmů se například věnuje násilnému zabírání půdy chudých farmářů světovými korporacemi a vládami.

„Tematika domova se prolíná celým programem, velmi často je domov spojován se ztrátou, nebo naopak nalezením. Vždyť i v srdci Evropy lze o domov snadno přijít, ať už vinou domácího násilí, exekucí nebo proměnou hodnotové orientace. I o tom jsou letošní filmy,“ doplnila ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Kdo je tady normální?

Kromě obvyklých kategorií, včetně soutěžní, přibudou v 18. ročníku v souvislosti s „hledáním domova“ sekce Neklidná Ukrajina a Kdo je tady normální?, zaměřující se na touhu znevýhodněných lidí zapadnout do většinové společnosti. Více o konkrétním programu prozradí přehlídka koncem února.

V Jeden svět se letos propojí od 7. do 16. března Praha a následně více než třicet českých měst a také Brusel. Plnohodnotnou součástí přehlídky, pořádané společností Člověk v tísni, jsou i debaty, které stejně jako v předchozích ročnících bude možné sledovat v přímém přenosu také na webu České televize.