Kazimír a Karolína vypráví o lásce hezky špinavě

Brněnské Divadlo na Orlí si pro nedávný den svatého Valentýna připravilo speciální premiéru. O lásce vypráví společně s rozchody, partnerskými hrami a nepochopením. Hru dramatika Ödöna von Horvátha nazvanou Kazimír a Karolína hrají, jak sami herci tvrdí, hezky špinavě.

Dopady nezaměstnanosti na mladé lidi a jejich boj o lásku i místo na slunci sleduje divadelní hra Kazimír a Karolína, kterou má nově na repertoáru brněnské Divadlo na Orlí. Text německy píšícího dramatika Ödöna von Horvátha z roku 1932 nastudoval s absolventským ročníkem činoherců z brněnské akademie režisér Michal Skočovský.

Obavy o lásku a práci jsou témata nadčasová

Protagonista hry Kazimír přichází o práci, trápí jej nejistota ohledně budoucího uplatnění i pochybnosti v lásce. Hra je proto podle divadelníků vhodná právě pro školní scénu. „Hlavními hrdiny jsou mladí lidé a důležitá je tady i ona společenská rovina,“ uvedl profesor Janáčkovy akademie múzických umění Josef Kovalčuk.

Kazimír a Karolína vypráví o lásce pěkně špinavě (zdroj: ČT24)

Jak se ukazuje, partnerská krize a hledání sebe sama jsou témata nadčasová. Od třicátých let se v této oblasti mnoho nezměnilo. „Vůbec není poznat, že ten text byl napsaný před osmdesáti lety. Co se týče Karolíny, mohla by to být dívka ze současnosti, ten rozdíl je minimální,“ říká představitelka titulní ženské role Agáta Kryštůfková.

Původní text se odehrává na proslulém Oktoberfestu, tedy na říjnové pouti v Mnichově, přímo na pódiu hraje současnější hudba. Chtějí tak poukázat na aktuálnost textu. „Kazimír zažívá podobné obavy nejen o lásku, ale třeba o profesní uplatnění, jako my dnes,“ popsal představitel hlavní mužské role Viktor Zavadil. „Ale určitě se to liší od toho, kdy ta hra byla vydaná a hrála se poprvé. My to hrajeme hezky špinavě.“

Vzdušné zámky, které si mladí lidé v životě rádi staví, zhmotňuje na jevišti nafukovací skákací hrad. Na divadelní scéně brněnské Janáčkovy akademie múzických umění lze hru Kazimír a Karolína vidět od 14. února, další repríza je ve středu 17. února.